Hlavní obsah

Při záplavách v Jižní Americe zemřelo přes sto lidí

BUENOS AIRES

Přes sto lidí připravily v těchto dnech o život záplavy v Jižní Americe. Pět obětí na životech zaznamenala Argentina, v Bolívii zahynulo přes 70 lidí, další tři desítky mrtvých hlásí Ekvádor.

Článek

V severní Argentině se utopilo pět lidí z dodávky, kterou strhly vody řeky Grande v provincii Jujuy. Sedmi dalším cestujícím se podařilo z vozidla zachránit. Stovky lidí musely být evakuovány v oblastech u hranice s Bolívií a tisíce jich zůstaly odříznuty od světa.

V provincii Salta prudce stouply hladiny tří řek. Na 16 000 lidí je už několik dní odříznuto od světa, úřadům se podařilo evakuovat 850 obyvatel. Do postižených oblastí stále proudí vládní pomoc.  Řeka Pilcomayo, která protéká argentinským severem a teče až na bolivijskou náhorní plošinu, se několikrát rozvodnila už začátkem letošního roku. I tehdy byly postiženy tisíce lidí.

 Bolívii lijáky a vzedmuté hladiny řek si už od loňského listopadu vyžádaly 73 obětí na životech, pět lidí je pohřešováno a přes 95.000 rodin je postiženo.

V Ekvádoru od začátku zimy při záplavách zahynuly tři desítky lidí. Lijáky způsobily záplavy na 40 procentech jeho území, oznámil v neděli prezident Rafael Correa. Situace se zhoršila zejména v posledních dnech v pobřežních provinciích El Oro a Manabí, kde pokračuje pátrání po 12 zavalených lidech, na něž se dnes sesunul podmáčený terén.

Živel nějakým způsobem postihl celkem 3,5 milionu Ekvádorců, tedy čtvrtinu populace. Voda zaplavila téměř 260 000 kilometrů čtverečních půdy, zejména rýžová a třtinová pole.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám