Hlavní obsah

Při vzpouře zemřeli v Afghánistánu čtyři vězni

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

KÁBUL

Při vzpouře v přísně střežené afghánské věznici v Kábulu zemřeli čtyři vězni a dalších 39 jich bylo zraněno. Potvrdily to afghánské úřady, ale neuvedly, co bylo příčinou smrti. Bezpečnostní síly obklíčily věznici, jejíž části se v sobotu zmocnili zadržovaní. V pondělí večer před věznicí stálo několik tanků a asi stovka vládních vojáků.

Článek

Situace ve věznici se později uklidnila potom, co vězni slíbili, že ji přeruší. Úřady následně obnovily trestancům dodávky jídla a vody. Mezi oběma stranami pokračuje vyjednávání a úřední zdroje vyslovily naději, že se vzpouru podaří zažehnat úplně.

Podle afghánské obhájkyně lidských práv, která jednala s vězni, tři vězni včetně jednoho Pákistánce zemřeli v Bloku 1, kde vzpoura propukla, a čtvrtý, Tádžik, byl zabit v Bloku 2. Ani ona nevěděla, jak zemřeli.

V neděli se objevily zprávy, že mrtvých je sedm vězňů, to však oficiální představitelé vyloučili. Soukromé televizi Tolo ovšem vězni řekli, že jich bylo zabito čtrnáct a někteří další drží hladovku.

Vězni žádali lepší podmínky a setkání s vysokými představiteli země. S vězni v pondělí jednal šéf afghánské komise pro mír a urovnání. Po setkání sdělil, že jejich požadavky předá vládě.

Podle úřadů se povstání ve věznici účastnili jak zločinci, tak příslušníci svrženého hnutí Tálibán a al-Kajdá. Ozbrojeni byli noži, ale neměli střelné zbraně. Přesto byly slyšel výstřely. Podle některých zdrojů je cílem zlikvidovat politické vězně. Panují také obavy, že ve věznici mohly být znásilněny vězněné ženy, protože vzbouřenci se opevnili v ženském křídle věznice.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám