Hlavní obsah

Prezidentský duel Macron vs. Le Penová je v ohrožení

– Paříž

Francouzské regionální volby nabídly náznak změny ve společnosti, píší světová média. V regionálních volbách propadlo jak centristické hnutí prezidenta Emmanuela Macrona, tak krajně pravicové Národní sdružení Marine Le Penové. Tito dva politici jsou přitom favority pro prezidentské volby v roce 2022.

Foto: Philippe Desmazes, ČTK/AP

Prezident Francie Emmanuel Macron

Článek

Ve všech 13 regionech Francie obhájili své posty dosavadní šéfové, sedm jich mají pravicoví Republikáni (LR) a jejich spojenci, pět socialisté (PS) a v jednom regionu je široká koalice.

Volby ale podle některých posloužily jako předkolo prezidentských voleb, které se budou konat v dubnu 2022. Svým výrazným úspěchem ve druhém kole zaujali zejména republikáni Valérie Pécresseová a Xavier Bertrand.

Právě jeden z těchto dvou politiků by mohl být kandidátem Republikánské strany pro nadcházející volby do Elysejského paláce. Dosud se přitom očekávalo, že se zopakuje souboj z roku 2017, kdy se v druhém kole voleb utkala Le Penová s Macronem.

Foto: Benoit Tessier, Reuters

Xavier Betrand by mohl narušit očekávaný duel Macron vs. Le Penová

Podle britské televize Sky News jsou výsledky víkendových voleb pro Macrona ponížením. „Další výprask pro prezidentovu stranu,” píše na webu France24.

Návrat tradičních stran

Odliv voličů od Macrona vysvětlují komentátoři nervozitou obyvatelstva ohledně řešení otázek jako migrace, islám a bezpečnost.

To sice jsou témata, která primárně udává Le Penová, její voliči ale k volbám buď nedorazili, nebo svoji důvěru přesměrovali k pravicovým republikánům.

„V jistém smyslu tyto volby představovaly znovuvzkříšení tradičních stran,” píše v hodnocení americký New York Times.

Ženy umlácené k smrti. Francií prorůstá zevšednění násilí

Evropa

K volbám přišlo odhadem asi 35 procent oprávněných voličů. Analytici upozorňují, že je předčasné na základě voleb s takovouto účastí dělat nějaké závěry.

„Francouzi tyto volby nebrali jako generálku před prezidentskými volbami,” myslí si Adélaïde Zulfikarpasicová z výzkumné firmy BVA Group.

Reklama

Výběr článků

Načítám