Hlavní obsah

Předčasné volby na Slovensku se uskuteční 17. června

Právo, Novinky, ČTK, Ivan Vilček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRATISLAVA

Lídři slovenských parlamentních stran se v úterý večer dohodli, že předčasné volby se uskuteční 17. června. Po jednání to novinářům řekl předseda křesťanských demokratů (KDH) Pavol Hrušovský. Konání předčasných voleb podpořil i prezident Ivan Gašparovič. Křesťanští demokraté (KDH) v úterý s definitivní platností opustili vládu premiéra Mikuláše Dzurindy.

Článek

Tři  ministři KDH podali odpoledne demise do rukou prezidenta Ivana Gašparoviče.

Návrhem na vypsání předčasných voleb se bude ve středu zabývat vláda, ve čtvrtek by pak příslušný ústavní zákon měli schválit poslanci Ve 150členné sněmovně je nutný souhlas třípětinové většiny zákonodárců.

Politici ale nedospěli k dohodě, kdo bude v čele sněmovny po odchodu KDH z vlády a následné rezignaci Pavla Hrušovského na funkci předsedy parlamentu. "Domluvili jsme se, že ponecháme současný stav," řekl šéf KDH. Dočasně tedy bude parlament vést jeho místopředseda Béla Bugár. Politické strany ale budou dál o předsedovi jednat.

KDH odešla do opozice

"KDH nebude členem vlády, kterou vede věrolomný člověk. Premiér Mikuláš Dzurinda ztratil naši důvěru a KDH odchází do opozice," uvedl na mimořádné tiskové konferenci předseda křesťanských demokratů Pavol Hrušovský, který se vzdává funkce předsedy slovenského parlamentu.

Předseda KDH prohlásil, že premiér odmítnutím smlouvy s Vatikánem o výhradě svědomí porušil dohody a odmítá plnit vládní program. "Vláda, která porušuje dohody je špatná vláda. KDH členem špatné vlády nebude," dodal. Obvinil premiéra, že v souvislostí se zmíněnou smlouvou lže a manipuluje s veřejností.

"Dzurinda se kvůli stranickým zájmům rozhodl porušit dohody a neplnit vládní program. Premiér se rozhodl, že zmíněný dokument ohrožuje jeho politické zájmy a preference jeho politické strany. Bývalý křesťanský demokrat se proměnil v člověka, který zná jen moc. Odmítáme politiku arogance a zneužívání moci," řekl Hrušovský na adresu premiéra.

Krize byla dlouho na spadnutí

KDH zastupovali ve vládě ministr spravedlnosti Daniel Lipšic, vnitra Vladimír Palko a školství Martin Fronc. Nejsilnější stranou vládní koalice je premiérova Slovenská demokratická a křesťanská unie (SDKU). Součástí vlády je také Strana maďarské koalice (SMK) a několik bývalých členů liberální Aliance nového občana (ANO).

Ve 150 členném parlamentě už vláda delší dobu nedisponovala potřebnou nadpoloviční většinou 76 hlasů a při hlasováních Dzurindovu vládu pravidelně podporovali nezávislí poslanci. V zákulisí se hovořilo o kupování hlasů poslanců.

Dzurindu možná podrží Mečiar

Opoziční strana Smer - sociální demokracie za dané situace prosazuje předčasné volby, ale Lidová strana HZDS expremiéra Vladimíra Mečiara vidí možnost dalšího jednání. "Předčasné volby jsou nereálné a sestavení úřednické vlády odmítáme," uvedl předseda HZDS Vladimír Mečiar. Podle politologů není vyloučena podpora HZDS menšinové vládě.

Ta je ale podle HZDS možná pouze v případě, že by se menšinová vláda snažila o zlepšení sociálního postavení občanů a zastavila privatizaci.   Podle kuloárních informací má Mečiar zájem o post předsedy parlamentu.

Na krizi už reagovala i měna

Smlouva s Vatikánem o výhradě svědomí, která vládní krizi způsobila, má umožnit, aby například věřící lékaři mohli odmítnout provést potrat, umělé oplodnění nebo předepsat antikoncepci, učitelé vyučování sexuální výchovy a zaměstnanci podniků práci v neděli.

O textu smlouvy jednal ve Vatikánu odstupující ministr spravedlnosti Lipšic. Dzurinda v pondělí prohlásil, že text je pro jeho stranu nepřijatelný a mezistátní smlouvy může dohadovat pouze ministr zahraničních věcí Eduard Kukan (SDKU). Tím se vládní krize rozpoutala [celá zpráva].

Pod vlivem politických událostí začala oslabovat slovenská měna. Od pondělí už o 30 haléřů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám