Hlavní obsah

Powell: USA brzy zveřejní důkazy o iráckých zbraních

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

MILÁN/ WASHINGTON

Spojené státy brzy zveřejní důkazy, že Irák vlastní zbraně hromadného ničení, slíbil americký ministr zahraničí Colin Powell rozhovoru pro pondělní vydání italského listu Corriere della Sera. Materiály mají být podle Powella předloženy veřejnosti hned, jak si USA budou jisty, že je mohou skutečně zveřejnit. Tato chvíle by měla nastat v horizontu příštího týdne.

Článek

"Spojené státy získaly díky práci naší zpravodajské služby několik informací, které dokládají, že Irák vlastní zakázané zbraně," cituje deník Powella, který se domnívá, že by je režim iráckého prezidenta Saddáma Husajna mohl použít velmi brzo.

V neděli USA Irák před užitím zbraní hromadného ničení varovaly s tím, že v případě jejich nasazení použijí ke své obraně "jakékoli nezbytné prostředky". Šéf kanceláře amerického prezidenta Andrew Card v televizním rozhovoru v této souvislosti odmítl vyloučit nasazení jaderných zbraní.

USA: zvládneme Irák odzbrojit sami

V neděli Powell na zasedání ekonomického fóra ve švýcarském Davosu oznámil, že Spojené státy jsou připraveny zaútočit na Irák i samy, pokud se Rada bezpečnosti OSN postaví k odzbrojování Iráku netečně. Francie, která má v Radě bezpečnosti právo veta, zdůraznila, že se do vojenských operací proti Iráku zapojí jedině tehdy, když zbrojní experti OSN předloží důkazy, že Husajn vlastní zbraně hromadného ničení a že je odmítne je zničit.

Šéfové zbrojních inspektorů Hans Blix a Muhammad Baradej mají v pondělí v New Yorku neoficiálně informovat členy Rady bezpečnosti OSN o dosavadních výsledcích inspekcí.

Reklama

Související články

USA tvrdí, že mají důkaz proti Iráku

Spojené státy v pátek tvrdily: Máme mají důkaz o tom, že Irák vlastní zbraně hromadného ničení. Zároveň kritizovaly Irák za to, že neumožnil výslechy iráckých...

Výběr článků

Načítám