Hlavní obsah

Případ Madeleine McCannové: Portugalci oficiálně označili podezřelého

Faro
Aktualizováno

Úřad prokurátora v portugalském Faru oficiálně označil podezřelého v případu britské holčičky Madeleine McCannové, která v květnu 2007 coby tříletá záhadně zmizela během rodinné dovolené. Policie ji nikdy nenašla. Z vyjádření vyplývá, že se jedná o německého násilníka Christiana Bruecknera, kterého už před dvěma lety označila německá policie jako pravděpodobného vraha.

BEZ KOMENTÁŘE: Tehdy tříletá Maddie McCannová zmizela před 13 lety z apartmánu v PortugalskuVideo: AP

 
Článek

Portugalci mužovo jméno nezveřejnili, ale v prohlášení uvedli, že ho označují na základě žádosti německých úřadů.

Média uvádějí, že se téměř jistě jedná o Christiana Bruecknera, který si právě odpykává trest za znásilnění v roce 2005 ve stejné oblasti, odkud dva roky nato zmizela malá Madeleine.

Německá policie v červnu 2020 uvedla, že předpokládají, že je Madeleine po smrti a že za to je pravděpodobně zodpovědný právě 44letý Brueckner.

Muž nebyl obviněn a popírá, že by se na Madeleinině zmizení jakkoli podílel. Policie ho podle jeho slov dokonce v souvislosti s tímto případem ještě ani nevyslechla.

Kauza zmizelé Maddie: Policie objevila na zahradě utajený sklep

Evropa

Tříletá Madeleine zmizela v roce 2007 během rodinné dovolené v Praia da Luz.

Nikdy nebyla nalezena a vyšetřovatelé se domnívají, že byla unesena z prázdninového apartmánu v letovisku Algrave, kde rodina pobývala.

Foto: Profimedia.cz

Gerry a Kate McCannovi s předpokládanou podobou Madeleine ve věku 9 let.

Muž je nyní považován portugalskými prokurátory za „arguido”, což lze přeložit asi jako „označený podezřelý” nebo „formální podezřelý” nebo „zájmová osoba”.

Průlomový krok

Jedná se o průlomový krok, jelikož je to teprve podruhé, co Portugalci tímto termínem někoho označili. Hned zkraje vyšetřování podezírali Madeleininy rodiče, ale ti byli záhy očištěni.

Kdo je podezřelý v případu dávného zmizení malé Maddie?

Evropa

3. května uplyne 15 let od chvíle, kdy byla Madeleine nahlášena jako pohřešovaná. Podle portugalských zákonů po tomto datu již nebude možné nikoho označit za „arguido”. To je nezbytným krokem k případnému trestnímu obvinění.

Foto: Profimedia.cz

Plakát s fotografií Madeleine

V prohlášení však úřad prokurátora uvádí, že se k označení nerozhodl kvůli vyprchávajícímu času, ale protože existují „silné náznaky”, že k trestnému činu došlo.

Reklama

Výběr článků

Načítám