Hlavní obsah

Pompeo na Slovensku: Rusko se snaží podkopávat svobodu ve světě

– Bratislava • Aktualizováno
Právo, Ivan Vilček

Podle šéfa americké diplomacie Mikea Pompea se Rusko snaží podkopávat svobodu ve světě a Čína potlačuje lidská práva a zvyšuje svůj vliv v zahraničí. Pompeo to řekl v úterý v Bratislavě.

Foto: Petr David Josek, ČTK/AP

Slovenský premiér Peter Pellegrini přivítal v Bratislava šéfa americké diplomacie Mikea Pompea

Článek

„Uvědomujeme si, jakou agresivní roli stále sehrává Rusko v tomto regionu. Velmi jasně to vidíme na Ukrajině, kde pokračuje nezákonná anexe,“ uvedl Pompeo u památníku Brána svobody pod hradem Devín na soutoku řek Moravy a Dunaje.

Vyjádřil potěšení, že se Slovensko zavázalo zvýšit výdaje na obranu na dvě procenta HDP do roku 2024. Připomněl rovněž nákup 14 amerických stíhaček F16 a devíti helikoptér Black Hawk pro potřeby slovenského letectva.

Pompeo zavzpomínal na své mládí. Řekl, že jako mladý voják hlídkoval u československých hranic. „Viděl jsem, co dokáže komunismus, a nechci, aby se to opakovalo,“ zdůraznil.

„Vztah Slovenska a Spojených států byl vybudován na společných hodnotách, které je potřeba chránit. Spojené státy jsou připravené stát jako přítel, partner a spojenec Slovenska i v dalších desetiletích,“ řekl šéf americké diplomacie.

Slovenský ministr zahraničí Miroslav Lajčák zdůraznil, že slovensko-americké vztahy jsou na jiné úrovni než před dvaceti lety. „Dnes jsme spojenci a partneři. Rozsah i kvalita našich rozhovorů je nesrovnatelná s tím, kde jsme byli v roce 1999,“ konstatoval Lajčák.

Pompeo se u památníku Brána svobody setkal se zástupci Konfederace politických vězňů Slovenska a ocenil jejich odvahu: „Je to pocta být tady. Pomníky, jako je tento, zajišťují, abychom nezapomněli, co je v sázce.“

Americký ministr připomněl památku 400 lidí, kteří přišli o život při pokusu o útěk přes hranici.

Šéf americké diplomacie jednal s prezidentem Andrejem Kiskou, premiérem Petrem Pellegrinim a slovenským ministrem zahraničí Miroslavem Lajčákem. Zúčastní se také diskuse se studenty.

Americký ministr zahraničí navštívil Slovensko naposledy před 20 lety, když byla v Bratislavě Madeleine Albrightová. Další šéfka americké diplomacie Condoleezza Riceová byla členem delegace prezidenta George Bushe mladšího, který se právě v Bratislavě v roce 2005 setkal s ruským prezidentem Vladimírem Putinem.

Reklama

Výběr článků

Načítám