Hlavní obsah

Polský prezident USA: zrušte nám víza

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

VARŠAVA

Polákům se nelíbí vízová povinnost při cestě do Spojených států. Tamější prezident Aleksander Kwašniewski dokonce v pátek označil nové procedury v rámci US-VISIT, tj. snímání otisků prstů, fotografování, za "ponižující". Záhy svůj protějšek, George W. Bushe, vyzval, aby Washington v případě Poláků od víz upustil.

Foto: Stanislava Dvořáková

Akrylová malba MAGICKÝ LES Petry Schwarzerové přibližuje tiché zátiší neprobádané přírody ale také možnosti lidské fantazie.

Článek

Polský prezident mimo jiné Bílému domu připomněl, že Varšava stojí věrně po jeho boku už od začátku války v Iráku. 

Kwašniewski nově uvedl, že by měli Američané chápat frustraci Poláků. Ti jsou prý spolehlivým spojencem v Iráku, ale cítí, že jsou považováni za nezvané hosty při cestách do USA.

"Při letmém pohledu vypadá zouvání bot či snímání otisků prstů velmi ponižující," řekl Kwašniewski v polském rozhlase k programu US-VISIT.

Americké úřady argumentují, že bezvízový styk se uplatňuje vůči zemím, jimž jsou odmítnuta méně než tři procenta žádostí o víza. V případě Polska je však odmítnuto zhruba 30 procent žádostí. Přesto ročně do USA přijíždí kolem 160 tisíc Poláků.

Kwašniewski chce problém víz řešit tento měsíc, kdy se má ve Washingtonu sejít s Bushem. Na schůzce oba státnici projednají také pokračování polské mise v Iráku a zapojení Varšavy do ekonomické obnovy regionu.

Polsko ve středním a jižním Iráku velí mezinárodnímu kontingentu o síle asi 9500 mužů, z toho je 2400 Poláků.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám