Hlavní obsah

Brazílie vyžaduje od Američanů fotografie a otisky prstů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRASÍLIA

Brazílie ve čtvrtek začala fotografovat Američany přijíždějící do země, odebírá jim také otisky prstů. Rozhodl o tom tamější federální soudce Julier Sebastiao da Silva, jehož popudily americké plány snímat otisky prstů a fotografovat milióny lidí, kteří na vízum přijíždějí do Spojených států. Silvia vše přirovnal k "nacistickým hrůzám".

Foto: Vratislav Konečný

Ilustrační foto

Článek

"Považuji tento krok za naprosto brutální, ohrožující lidská práva a porušující lidskou důstojnost," prohlásil soudce da Silva. "Je to xenofobní opatření hodné nejhorších hrůz páchaných nacisty," dodal.

Kontroly už začaly

Soudce americké kontroly chystané v zájmu tzv. národní bezpečnosti přirovnal k nacistickým hrůzám a nařídil brazilským úřadům, aby americkým návštěvníkům, kteří ke vstupu do Brazílie potřebují vízum, začaly oplácet stejnou mincí.

Kontroly byly zatím spuštěny jen na mezinárodním letišti v Sao Paulu. Během čtvrtku tam dva speciální agenti zdokumentovali vstup do země 230 Američanům.

"Nejdříve se vztekali. Když jsme jim ale vysvětlili, že podobnou procedurou budou muset od pondělí procházet všichni Brazilci cestující do USA, uklidnili se a vše přijali s pochopením," uvedla k prověrkám brazilská policie ve zprávě pro tisk.

Bílý dům se k postoji Brazílie zatím nevyjádřil. Podle neoficiálních zdrojů ale tvrdá odpověď americké úřady zaskočila. V plném proudu jsou totiž zimní prázdniny a dovolené. A země proslavená svými plážemi je častým cílem turistů z USA.

Vše vypukne v pondělí

Americký program US-VISIT, (United States Visitor and Immigrant Status Indicator Technology) už byl od listopadu testován na mezinárodním letišti v Atlantě a do provozu má být uveden v pondělí 5. ledna 2004 na hlavních letištích a námořních přístavech. Do 31. prosince 2005 by měl fungovat na 115 mezinárodních letištích a ve všech přístavech.

Údajným úkolem US-VISIT je zachytit osoby, které porušily pravidla imigrační kontroly, mají záznam v trestním rejstříku, či patří ke skupinám, jež USA řadí na seznam teroristických organizací. Opatření se nevztahuje jen na občany USA a obyvatele 27 zemí, převážně evropských, které mají s USA bezvízový styk.

Anketa

Měla by brát občanům USA otisky prstů a fotografovat je také ČR?
ANO
92,1 %
NE
7,9 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 1796 čtenářů.

Reklama

Související články

Otisky prstů jako propustka do USA

Americká ambasáda v Thajsku bude od pátku 14.11. vyžadovat od všech žadatelů o vízum do Spojených států odevzdání otisků prstů. Ty se následně uloží...

Výběr článků

Načítám