Hlavní obsah

Polsko má novou vládu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

VARŠAVA

Leszek Miller už není polským premiérem. Polský prezident Aleksander Kwaśniewski v neděli, den po vstupu Polska do EU, oficiálně přijal demisi jeho vlády. Na post předsedy kabinetu podle očekávání jmenoval někdejšího ministra financí Marka Belku.

Foto: Dana Fojtíková

Černé plíce

Článek

V nové sedmnáctičlenné polské vládě je sedm ministrů z Millerova týmu, mimo jiné vicepremiér a ministr hospodářství Jerzy Hausner, šéf polské diplomacie Wlodzimierz Cimoszewicz a také ministr obrany Jerzy Szmajdziński.

"Vstup Polska do Evropské unie byl nejdůležitějším cílem mé vlády. Tento cíl byl splněn," uvedl Miller během ceremoniálu ve varšavském Prezidentském paláci. Miller se k rezignaci odhodlal po dlouhých sporech uvnitř vládního Svazu demokratické levice. Vnitrostranické opozici musel čelit hlavně kvůli stále se snižující popularitě kabinetu a také klesajícím stranickým preferencím.

Když v září 2001 koalice Svazu demokratické levice a Unie práce vyhrála volby, hlasovalo pro ni více než 41 procent občanů. V posledních měsících se ale její podpora pohybovala kolem sedmi procent, což by jí nezaručovalo ani zvolení do parlamentu. Vládě nyní důvěřují jen čtyři procenta Poláků a negativně ji hodnotí 92 procent lidí. To je nejhorší výsledek v historii země.

Důvodem kritiky vlády a koaličních stran jsou především nejrůznější aféry, se kterými byli politici SLD spojováni. Konflikt uvnitř Svazu demokratické levice vyvrcholil koncem března, když stranu opustila třicítka poslanců a senátorů. To pro Millerův menšinový kabinet znamenalo, že by ještě obtížněji hledal v parlamentu podporu k prosazení reformních zákonů.

Zatím není jasné, zda se Belkovi a jeho vládě podaří získat důvěru parlamentu. Opoziční strany totiž považují sestavování nového kabinetu za ztrátu času a chtějí předčasné volby.

Reklama

Související témata:

Související články

Kwašniewski: za premiéra Belku

Marek Belka (52), exministr financí a polský zástupce v koaliční správě v Iráku, má největší šanci stát se šéfem polské vlády. Polský prezident Aleksander...

Výběr článků

Načítám