Hlavní obsah

Polsko krok za krokem krátí dávky pro běžence

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Polsko postupně ruší dávky pro Ukrajince, kteří se do ze­mě uchýlili po 24. únoru, kdy Rusko vojensky napadlo jejich zemi. Například 1. června skončilo bezplatné cestování autobusy a vlaky po celém Polsku.

Ilustrační foto.

Článek

Nová pravidla, stejná jako pro občany, pro ně zavedl největší polský železniční dopravce a většina provozovatelů městské a dálkové autobusové dopravy.

Současně skončilo volné užívání polských dálnic, kde dosud k neomezenému pohybu po celé vnitrostátní dálniční síti stačily pouze ukrajinské registrační značky na vozidlech. Výjimky platí pouze pro přepravu humanitární pomoci, která však musí být nahlášena polské dálniční společnosti nejméně 24 hodin předem.

Vláda schválila návrhy na nová pravidla pro ukrajinské uprchlíky

Domácí

Od 1. července již polská vláda nebude vyplácet příspěvek na ubytování a stravu pro jednoho uprchlíka ve výši 40 zlotých (216 Kč) na den, na který měli Poláci poskytující tuto pomoc nárok.

Ekonomická nutnost i signál

„Jsme přesvědčeni, že velká část uprchlíků je už schopna se osamostatnit a přizpůsobit se novým podmínkám,“ řekl deníku Rzeczpospolita Pawel Szefernaker, náměstek polského ministra vnitra a zmocněnec pro uprchlíky. Uvedl také, že výjimka se vztahuje na zdravotně postižené, těhotné ženy a matky s několika malými dětmi.

„Během prvních čtyř měsíců vyplácela polská vláda všem uprchlíkům bez rozdílu měsíční podporu ve výši 500 zlotých (2700 Kč), což si vyžádalo obrovské finanční prostředky ze státního rozpočtu, které se vyčerpávají. V platnosti zůstává pouze státní finanční podpora pro jejich děti,“ uvedl Piotr Dlugosz, krakovský analytik, který se zabývá sociálními otázkami uprchlíků. Poukázal na fakt, že pouze 17 procent běženců se ubytovalo v polských rodinách a 71 procent si hradí náklady na ubytování a stravu z vlastní kapsy.

Přibližně 400 tisíc utečenců začalo v Polsku dočasně pra­covat, avšak zhruba polovi­na vykonává nekvalifikovanou a špatně placenou, podřadnou práci.

„Až jim skončí finanční pomoc od státu, mnozí z nich si pravděpodobně uvědomí, že je čas vrátit se domů,“ usuzuje Dlugosz. Dodal také, že „postupné ukončování sociální podpory ze strany polského státu lze chápat jako snahu zabránit jejímu zneužívání a také blokovat patologické jevy, které v této oblasti mohou vznikat“.

Stále přichází 20 tisíc 

Celkem do Polska dorazilo téměř 3,9 milionu běženců z Ukrajiny.
Přibližně 400 tisíc si dosud našlo dočasnou práci.
Do vlasti se teď vrátilo 1,9 milionu lidí.
Hranici s Polskem překročilo za poslední den 20,3 tisíce utečenců z Ukrajiny.
Zároveň se do vlasti vrátilo přes 23 tisíc lidí.

Reklama

Výběr článků

Načítám