Hlavní obsah

Polskem hýbe „mapa nenávisti“

Právo, PM

Třenice mezi konzervativní a liberální částí polské společnosti dostaly novou podobu poté, co rostoucí počet tamních úřadů začal přijímat rezoluce „proti LGBT ideologii“.

Foto: Profimedia.cz

Pochod za rovnoprávnost v Krakově (archivní foto)

Článek

Vůči sexuálním menšinám se takto vymezily samosprávy na různých úrovních – od jednotlivých obcí až po pět celých vojvodství na jihovýchodě země.

Jde vesměs o reakci konzervativců na „Chartu LGBT plus“, kterou minulý rok přijalo zastupitelstvo metropole Varšavy ovládané liberální Občanskou platformou. Dokument sliboval větší míru ochrany pro lesby, gaye a transsexuály.

Porno jen se svolením státu, žádá polský ministr

Koktejl

Území větší než Maďarsko

Odmítavá reakce z regionů přišla záhy, v posledních dvou měsících však přijímání zmíněných rezolucí „proti LGBT ideologii“ nabralo na intenzitě. Zatímco na konci loňského roku bylo podobných „zón“ vyhlášeno zhruba třicet, nyní je jich bezmála stovka.

Spor s církví v Polsku se už dá vyhrát

Evropa

„Tyto zóny se nacházejí už na 31,3 procenta území, kde žije téměř třetina polského obyvatelstva,“ upozornil portál OKO.press.pl s tím, že jde o území větší než celé Maďarsko. Aktivisté za práva sexuálních menšin zároveň sestavili takzvanou mapu nenávisti, která průběžně monitoruje, kolik samospráv už podobné rezoluce přijalo. Většina z nich je pod vedením konzervativní strany Právo a spravedlnost, jež se s odvoláním na „křesťanské hodnoty“ a „ochranu tradiční rodiny“ k požadavkům na větší ochranu práv sexuálních menšin dlouhodobě staví odmítavě.

Duha, která štěpí katolické Polsko

Evropa

„Vládní strana (Jarosława) Kaczyńského je hlavním motorem těchto hanebných rozhodnutí a samotný lídr je pro své souputníky vzorem, protože sexuální menšiny v zemi opakovaně označil za hrozbu pro polský národ,“ kritizoval praxi vyhlašování zmíněných „zón“ liberální deník Gazeta Wyborcza.

Kritika z domova i ze zahraničí

Ke kritikům patří nejen polský ombudsman Adam Bognár či liberální opozice, ale také Evropský parlament, jenž vytváření podobných „zón“ na sklonku loňského roku důrazně odsoudil. Další výrazná reakce ze zahraničí přišla tento týden, když francouzský region Centre-Val de Loire vypověděl partnerství s Malopolským vojvodstvím.

Kaczyński: Všichni v Polsku musí být křesťané, hnutí za práva homosexuálů je hrozbou

Evropa

Městská rada ve francouzském Saint-Jean-de-Braye pak vypovězení partnerství s městem Tuchów zdůvodnila tím, že za druhé světové války v jeho regionu nacisté v jednom z koncentračních táborů věznili homosexuály.

Řada samospráv se proti tomu, že je aktivisté zařadili na „mapu nenávisti“, důrazně ohradila. Jejich argumentace je však někdy velmi svérázná. „Není pravda, že nenávidíme sexuální menšiny. My u nás jen nechceme homosexuály. Normální lidi v našem městě přivítáme s radostí,“ bránili například své rozhodnutí zastupitelé jihopolského města Nowe Sacz.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám