Hlavní obsah

Polská vláda uspěla u soudu. Válečné muzeum může směrovat podle svých představ

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nové polské Muzeum druhé světové války v Gdaňsku krátce před svým otevřením zřejmě zásadně změní tvář. Polský soud v úterý rozhodl, že o chodu muzea bude rozhodovat vláda ve Varšavě a nikoli dosavadní vedení instituce. Nacionalistický konzervativní kabinet chce v muzejní expozici místo představení druhé světové války jako celku prezentovat především pohled Poláků na ni. Informují o tom polská média.

Foto: Czarek Sokolowski, ČTK/AP

Muzeum druhé světové války v Gdaňsku

Článek

Současné vedení instituce, která se má otevřít na konci února, připravilo expozici popisující události let 1939 až 1945 v celosvětovém kontextu včetně vzestupu autoritářských režimů v Německu, Itálii či Japonsku v době po první světové válce. Mezi stálé exponáty muzea by měly patřit například americký či sovětský tank nebo německý železniční vagon určený k transportům Židů.

Jednobarevná vláda nacionálně-konzervativní strany Právo a spravedlnost (PiS) usiluje již od loňska o sloučení nového gdaňského muzea s již fungujícím Muzeem Westerplatte.

Výrazně menší muzeum stojí u stejnojmenného poloostrova, na němž padly první výstřely války.

Nejvyšší správní soud ve Varšavě v úterý rozhodl o tom, že ministr kultury Piotr Gliński bude moci jmenovat nového ředitele gdaňského muzea, v jehož pravomoci bude změnit podobu expozice podle představ vlády premiérky Beaty Szydlové. Kabinetu se nelíbí právě globální pohled na válečné souvislosti a chce, aby se muzeum více zaměřilo na utrpení či hrdinství Poláků.

Polská perspektiva

Glińského úřad chce podle úterního prohlášení zahájit slučování obou muzeí začátkem února.

Podle předního historika Timothyho Snydera, který se v pondělí zúčastnil neoficiálního otevření muzea pouze pro zvané, může plán vlády zničit „zřejmě nejambicióznější muzeum, které je v jakékoli zemi věnováno druhé světové válce“.

Ministr Gliński již avizoval, že muzeum se více zaměří na polskou perspektivu válečných událostí, například na odpor proti nacistické invazi v roce 1939.

Současný ředitel muzea Pawel Machcewicz oponuje, že zúžení perspektivy neumožní prezentovat celkovou polskou zkušenost s válkou. „Ministr ani nebyl na včerejším (pondělním) otevření, a tak neví, o čem mluví. Bylo by velmi nákladné měnit expozici, proto doufejme, že ministr změní názor,“ řekl novinářům.

Reklama

Výběr článků

Načítám