Hlavní obsah

Po příležitosti v Iráku je třeba sáhnout, řekl Špidla v USA

Novinky, Jiří Roškot

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

HOUSTON

Po možnosti zapojit se přes americké firmy do rekonstrukce Iráku je třeba sáhnout. V texaském Houstonu to zdůraznil premiér Vladimír Špidla, jenž podpořil české firmy v jednání s ropnou společností Halliburton, jež má obnovovat irácké ropná pole.

Foto: Petr Studničný

Skupina hráček exhibičního rugby pózuje fotografům po poslední sérii zápasů.

Článek

"Příležitost se musí využít," odpověděl premiér na otázku Práva, zda jej neodrazuje úzký limit pro dodávky neamerických firem, když zakázky rekonstrukčních projektů hradí federální americká vláda. "

Zda bude možnost využita na sto procent, tedy jaký bude úspěch, to je vždycky otevřené," připustil premiér, jehož prezident USA George W. Bush v úterý ve Washingtonu ujistil, že americké firmy budou s českými dodavateli jednat vážně. Z washingtonských konzultací podnikatelské části Špidlovy delegace ale podle informací Práva vyplynulo, že je třeba zachovat opatrný optimismus, jelikož pro neamerické firmy je vyhrazeno zhruba 15 procent dodávek.

Čechům bylo také doporučeno, aby se raději orientovali na irácké partnery, které se Američané budou snažit aktivovat především. V zemi se však začaly teprve vytvářet obrysy budoucí státní správy, situace se tam složitá a podle diplomatických zdrojů v zemi má hlavní slovo americký správce Paul Bremer.

Včera měl Špidla v Houstonu mj. na programu i návštěvu výrobce počítačů - společnosti Hewlett Packhard, setkal se s místními podnikatelskými kruhy a také krajany, kterých je v Texasu hodně. Poskytl rovněž rozhovor listu Houston Chronicle.

V novém velitelství NATO v Norfolku

Cestou z Washingtonu, kde Špidla ve středu završil politické rozhovory setkáním s předsedou zahraničního výboru Senátu republikánem Richardem Lugarem, se krátce zastavil v novém velitelství NATO nazvaném Transformace, do jehož kompetence spadá přeměna Aliance a sleduje také reformy ozbrojených sil členských zemí.

"Názor byl takový, že transformace byla úspěšně započata, ale že máme ještě daleko do cíle." zhodnotil výměnu názorů s americkým admirálem Edmundem Giambastianim na otázku Práva. "Samozřejmě jsem mluvil o možnostech specializace Armády ČR a myslím, že zájem je." uzavřel. ŚR má zájem vést mezinárodní prapor NATO na ochranu proti zbraním hromadného ničení.

Na večeři s kosmonautem

Ve čtvrtek protokol připravil Špidlovi večeři v houstonské česko-texaské restauraci. Jeho hostem byl bývalý americký kosmonaut Eugen Cernan (69) jehož předkové přišli do Ameriky z Čech i Slovenska.

Cernan viděl Zemi z kosmu celkem třikrát. Poprvé v polovině 60. let z kosmické lodi Gemini, v roce 1969 pak jako člen posádky, jež poprvé přistála na Měsíci, kde řídil vozidlo napájené slunečními bateriemi a konečně o tři roky později při druhém letu na Měsíc, jemuž sám velel. Cernan je zatím posledním člověkem, jenž zanechal na Měsíci stopy.

Návštěvou řídícího střediska kosmických letů NASA premiér dnes (v sobotu) uzavře pobyt v Houstonu, kde se jen o dvě hodiny mine s prezidentem Bushem, který je ve městě očekáván na víkend, a odletí do Miami. Setká se tam s představiteli kubánského politického exilu.

Florida je poslední zastávkou Špidly na jeho první oficiální návštěvě USA a v neděli odtud odletí zpět do Prahy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám