Hlavní obsah

Pfizer dočasně omezí dodávky vakcíny do Evropy. Blatný znepokojen

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Farmaceutická firma Pfizer dočasně omezí dodávky své vakcíny proti nemoci covid-19 do Evropy, zatímco bude pracovat na zvýšení výrobní kapacity. Uvedly to v pátek úřady několika evropských zemí. Šéfka komise Ursula von der Leyenová prohlásila, že objem nasmlouvaný pro první čtvrtletí firma doručí ve slíbeném období. Český ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) uvedl, že ho zpráva o omezení dodávek znepokojila.

Foto: Johanna Geron, Reuters

Lahvička s vakcínou od konsorcia Pfizer/BioNTech

Článek

„Já jsem tu zprávu obdržel během dnešního odpoledne a musím říct, že mě velmi znepokojila, a z mého pohledu je to něco, co jednoznačně jde za společností Pfizer, prostě nedodrželi to, co nám slíbili,“ uvedl Blatný v pátek večer v České televizi.

Podle něj by se mělo v příštím týdnu jednat o snížení dodávek zhruba o 40 procent.

„Naštěstí nejsme jako některé jiné země v úplně kritické situaci, kdy vyočkovali úplně všechno a nemají teď často ani na druhou dávku (očkování vakcínou Pfizer probíhá ve dvou dávkách - pozn. red.), v takové situaci nejsme, ale je to z mého pohledu špatná spolupráce a selhání této společnosti, to se nemá stát,” dodal.

Registrace probíhá lépe než nákup lístků na Rammstein, pochvaloval si Blatný

Domácí

O plánovaném omezení dodávek informovalo ráno mezi prvními Norsko. „Dostali jsme tuto zprávu dnes krátce před 10:00. Očekávali jsme ve třetím týdnu (příští týden) 43 875 dávek vakcíny Pfizer. Teď to vypadá, že jich dostaneme 36 075,” informoval v pátekv prohlášení Norský institut veřejného zdraví.

Norsko sice není součástí Evropské unie, v řadě věcí s ní ale úzce spolupracuje, včetně nákupu vakcín proti covidu dojednaného Bruselem.

Snížení dodávek je důsledkem omezení produkce Pfizeru, tak aby firma mohla zvýšit svou výrobní kapacitu z nynějších 1,3 miliardy na dvě miliardy dávek ročně, sdělil norský institut. Omezení podle jeho vyjádření zasáhne všechny evropské země.

EU by nemusela registrovat vakcínu AstraZenecy, tvrdí Slováci. Česko s ní počítá od února

Koronavirus

Německé ministerstvo zdravotnictví později uvedlo, že EK i členské státy EU byly výrobcem vakcíny informovány, že „nebude schopen plně dodržet slíbený objem dodávek v příštích třech či čtyřech týdnech”.

Ministři zdravotnictví šestice unijních zemí - Dánska, Švédska, Finska, Litvy, Lotyšska a Estonska - v reakci na zprávu napsali do Bruselu dopis se žádostí, aby se komise okamžitě s firmou spojila a požádala o veřejné vysvětlení.

„Nejen, že to ovlivní časový plán očkování, ale také to sníží důvěryhodnost celého procesu,” uvedli ministři v dopise citovaném řadou evropských médií. Dodali, že jejich vlády podporují společnou očkovací kampaň EU, sedmadvacítka se však musí vyvarovat jakýchkoli zdržení.

Očkování ve firmách zřejmě až koncem jara

Ekonomika

Von der Leyenová v pátek uvedla, že hned po oznámeném omezení zavolala šéfovi Pfizeru. „Ujistil mě, že všechny dávky slíbené pro první čtvrtletí budou doručeny v prvním čtvrtletí,” řekla na tiskové konferenci bez dalších podrobností.

Komise již na přelomu roku čelila výtkám od některých politiků za to, že podle nich zajistila malé množství vakcíny právě od společností Pfizer a BioNTech, která byla jako první schválena pro použití v EU. Unijní exekutiva kritiku odmítala s tím, že problém spočívá v nedostatečné výrobní kapacitě firem. Zároveň však EK z dosavadních 300 milionů dávek rozšířila kontrakt s americkou a německou firmou na dvojnásobek. Společnosti se pak kvůli zvýšenému zájmu rozhodly navýšit kapacitu výroby.

V Motole vyhodili zaměstnance, který si zajistil přednostní očkování

Domácí

EU má smlouvy se šesti firmami na celkový objem 2,3 miliardy dávek, které mohou být k dispozici pro 450 milionů obyvatel členských zemí. V Česku se vedle látky od dvojice zmíněných firem očkuje také vakcínou od firmy Moderna.

Reklama

Výběr článků

Načítám