Hlavní obsah

Papež v Chorvatsku ocenil ženy za jejich citlivost a sílu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

DUBROVNÍK

Papež Jan Pavel II. v pátek při mši v Dubrovníku ocenil ženy za jejich citlivost, šlechetnost a sílu. Během mše blahořečil chorvatskou řádovou sestru Mariji Petkovičovou, jež zasvětila svůj život chudým dětem. Návštěvu papeže doprovází zpřísněná bezpečnostní opatření.

Foto: Kamil Navrátil

Plakát Jesenická 40

Článek

Třiaosmdesátiletý nejvyšší představitel katolické církve hovořil v tomto starobylém pobřežním letovisku, poničeném srbským bombardováním během chorvatské války za nezávislost v roce 1991, k tisícům poutníků.

Petkovičová, která zemřela v Římě v roce 1966, založila náboženskou komunitu, která se starala o chudé děti v Chorvatsku a v Latinské Americe. Blahoslavení je posledním krokem před jejím případným prohlášením za svatou.

Papež ocenil její nezkrotnou odvahu a vyzdvihl manželky a matky za jejich péči o děti a poskytování lásky a stability rodinám. "Děkuji vám, drahé ženy, protože svou citlivostí, šlechetností a silou obohacujete světové porozumění a pomáháte učinit lidské vztahy čestnějšími a autentičtějšími," řekl papež.

Varování před tempem moderního života

Zároveň varoval, že frenetické tempo moderního života může vést dokonce i ke ztrátě toho, co je opravdu lidské. "Možná více než v jiných obdobích historie naše doba nyní potřebuje to nadání, které je vlastní ženám a které může ochránit sensitivitu pro lidské bytosti za každých okolností."

Cesta Jana Pavla II., při které navštíví pět měst, je podle agentury AP též zkouškou jeho věku. Papež trpí Parkinsonovou nemocí a má značné problémy s chůzí. Dnes byl na mši přivezen v hydraulickém křesle.

Ke konci tohoto měsíce má papež navštívit ještě Bosnu. Vatikánský státní sekretář kardinál Angelo Sodano naznačil, že plánovaná návštěva Mongolska v srpnu tohoto roku by mohla být odvolána.

Bezpečnostní opatření

"Je to daleko," řekl Sodano novinářům a zároveň poznamenal, že v této převážně buddhistické zemi žije pouze asi 170 katolíků a nepůsobí zde ani žádný biskup. "Záleží to též na zdravotním stavu papeže."

V Dubrovníku dnes platí přísná bezpečnostní opatření. Organizátoři uvedli, že počet obyvatel města, tedy asi 40.000 lidí, se v souvislosti s dnešní mší téměř zdvojnásobil. Chorvatské ministerstvo vnitra uvedlo, že jeden muž pohrozil uložením bomby krátce před čtvrtečním příletem papeže na ostrov Krk. Policie prohledala letiště, avšak nic nenalezla. 

Reklama

Související články

100. cesta papeže vede do Chorvatska

Papež Jan Pavel II. (83) dnes zahajuje svou 100. zahraniční cestu. Nejvíce cestující pontifik v historii navštíví Chorvatsko. Během pětidenního putování...

Výběr článků

Načítám