Hlavní obsah

Papež se kvůli zdraví už nevydá do zahraničí

Novinky, Jan Horák, DPA

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ŘÍM

Papež Jan Pavel II. již nehodlá cestovat do zahraničí. Oznámil to v pondělí italský list La Repubblica s odvoláním na papežovy nejbližší spolupracovníky. "Cesta na Slovensko byla poslední," řekl prý podle deníku nejvyšší představitel katolické církve. Oficiální potvrzení těchto slov se však zatím z Vatikánu nepodařilo získat.

Foto: archiv MC Cooltour

Z představení Maryša, které uvidí tuto sobotu publikum v Ostravě.

Článek

Na příští rok má Svatý otec na stole již několik pozvání pro cesty do zahraničí, mezi nimi i do Rakouska a Švýcarska, píše La Repubblika.

Papeže čekají oficiální povinnosti

Příští týden 7. října opustí papež na několik hodin Řím, aby se v Pompejích u Neapole zúčastnil mše na počest panny Marie. V příštích týdnech by kromě toho měl oslavit své 25leté jubileum v úřadě a svatořečit či blahořečit několik mučedníků.

Kromě toho by měl 21. října uvést do úřadu 31 nových kardinálů, jež jmenoval uplynulou neděli. Mezi nimi je i český katolický duchovní žijící v Římě Tomáš Špidlík.

Svatý otec už nečte projevy

Skutečnost, že papež už  nebude cestovat do zahraničí, oznamovaly italské noviny již loni. Přesto letos navštívil čtyři státy, jako poslední Slovensko ve dnech 11. až 14. září. Tehdy bylo vidět, že Jan Pavel II. má velké pohybové potíže a prakticky se nezvedal ze svého pojízdného křesla. Měl také problémy s mluvením a jeho projevy museli číst hodnostáři z jeho doprovodu.

Janu Pavlu II. je 83 let a trpí mnoha nemocemi typickými pro vysoký věk. Nejnápadnější z nich je Parkinsonova choroba provázená charakteristickým třesem rukou.

Reklama

Související články

Papež odřekl kvůli zdraví generální audienci

Papež Jan Pavel II. ve středu ze zdravotních důvodů odřekl generální audienci. Potvrdil to mluvčí Vatikánu, podle něhož má papež střevní problémy. Mluvčí...

Výběr článků

Načítám