Hlavní obsah

Papež František jmenoval nového státního sekretáře, druhého muže Vatikánu

– Vatikán • Aktualizováno

Dosud zatím nejzásadnější změnu ve vedení Vatikánu provedl papež František. Do funkce státního sekretáře, prakticky druhého muže Vatikánu, místo Tarcisia Bertoneho spojovaného s vatikánskými skandály, jmenoval italského arcibiskupa Pietra Parolina. Informovala o tom agentura Reuters.

Foto: Chau Doan, ČTK/AP

Pietro Parolin na archivním snímku z roku 2007

Článek

Bertone byl kritizován za aféry, které vypluly na povrch během osmileté éry papeže Benedikta XVI., jemuž dělal státního sekretáře.

Papež dříve avizoval, že by chtěl, aby se římskokatolická církev stala vzorem pro úspornost a poctivost. Právě výměna kardinála Bertoneho byla očekávána jako první krok na cestě k očistě od afér a mocenského boje minulého období.

Za Bertoneho éry církev čelila sérii skandálů kolem odhalení sexuálního zneužívání dětí kněžími či úniku důvěrných dokumentů o korupci a mocenském boji v centrální správě Vatikánu. Osmasedmdesátiletý italský kardinál, kterého do funkce státního sekretáře vybral Františkův předchůdce v roce 2006, byl podle svých kritiků hlavním viníkem toho, že se církev dosud nedokázala s těmito aférami vypořádat.

Aféra Vatileaks i kauza Vatikánské banky

„Čistý štít“ Bertoneho působení ve funkci, která je ve Vatikánu obdobou ministerského předsedy, zpochybnila například loňská aféra známá jako Vatileaks. Komorník Benedikta XVI. tehdy vynesl z Vatikánu citlivé dokumenty týkající se korupce a mocenských intrik na nejvyšších místech kurie (vatikánské vlády). Bertone byl údajně mezi lidmi, na něž dokumenty ukazovaly.

Jeho jméno bylo slyšet i při projednávání případu Vatikánské banky, kterou italské úřady vyšetřují kvůli podezření z praní špinavých peněz. Bývalý prezident banky měl přitom velmi blízko právě k Bertonemu.

O 20 let mladší Parolin v minulosti ve Vatikánu vykonával především diplomatické funkce, za éry prezidenta Huga Cháveze byl papežským nunciem ve Venezuele, kde působí dodnes.

„Vnímám tíhu své odpovědnosti za tento obtížný a náročný úkol,“ citovala agentura AFP Parolinovu reakci na papežovo jmenování. Světaznalý muž, který je znám podobně skromným přístupem k životu jako František, se funkce státního sekretáře podle prohlášení Vatikánu ujme 15. října.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám