Hlavní obsah

Papež chce protlačit křesťanství do ústavy EU

Novinky, Lenka Hloušková
BRUSEL

Papež Jan Pavel II. se snaží přesvědčit členské státy Evropské unie, aby se společenství v úvodu připravované ústavy přihlásilo ke svým křesťanským kořenům. Diplomatické zdroje z Bruselu ale uvádějí, že jeho snahy narážejí na silnou ateistickou opozici v členských zemích, která pravděpodobně plány Vatikánu na konec zhatí.

Foto: Karel Kábrt

telekomunikační věž s rozhlednou na Andrlově chlumu

Článek

"Musíme na Evropu pohlížet jako na misionářské území. Je nezbytné dobýt zpět ztracenou půdu," uvedl v minulosti Jan Pavel II. Sám katolické úsilí v posledních měsících podporuje schůzkami s vysoce postavenými představiteli států Unie. Ty se snaží osobně přesvědčit, aby podpořili přání Vatikánu vložit do úvodní části ústavy Unie připravované Konventem v několika větách myšlenku "silného odkazu křesťanství v Evropě".

Podobné úsilí vyvíjejí i velvyslanci papežského stolce. Vatikán ve svých požadavcích poukazuje zejména na skutečnost, že právě křesťanství patří k tradičním evropským hodnotám, vytvářelo zdejší kulturu a k jeho odkazu se dodnes hlásí většina politických stran.

Turecko a Kypr by zůstaly stranou

Přijetí podobné formulace do ústavy Unie by ale v budoucnosti zcela jistě zkomplikovalo jednání s Tureckem, i přistoupení muslimské části Kypru. Právě několik vět oslavujících křesťanskou víru by mohlo být vhodnou rozbuškou vhozenou mezi stoupence Bible a Koránu, posílilo by i argumenty odpůrců vstupu Ankary do EU odvolávající se na neevropský původ státu.

Členové EU v ústavách křesťanství nezmiňují

Nadšená ze snah papežského stolce není ani nynější patnáctka a zástupci desítky přistupujících zemí, kde prý převládá tendence směřovat k nové Evropě, bez možných zátěží z minulosti. Formulace hlásící se ke křesťanství není navíc ani v ústavách většiny současných i budoucích států Unie. Nemá ji tam dokonce ani silně katolická Itálie, která věty odstranila po druhé světové válce. K nejsekulárnějším státům patřící Francie je vyškrtla už po revoluci v roce 1789.

EU má dost jiných problémů

V minulosti se do konfliktu s Bruselem kvůli nábožensky laděným pasážím obsažených v dokumentech, např. pasech, dostalo Řecko, které je před více jak dvěma roky pod nátlakem vyňalo. "Kdyby chtěl být Vatikán přesný, trval by na formulaci křesťansko-židovské kořeny, ne pouze křesťanské. Pro vyznavače Koránu jsou ale obě varianty solí vhozenou do očí. Každá podobná zmínka proto znamená velký problém a těch má Unie už dost," uvedl k přání papeže pro americkou agenturu CNN vysoce postavený zdroj z Bruselu.

Návrh unijní ústavy Konvent dokončí na podzim letošního roku. Členské státy mají posléze základní dokument EU schválit na zvláštní konferenci v roce 2004.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám