Hlavní obsah

Palestinští vězni půjdou na svobodu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

JERUZALÉM

Izraelská vláda schválila připravované propuštění části palestinských vězňů držených v izraelských káznicích. Propuštění by se mělo týkat více než 300 vězňů z celkového počtu zhruba 6000 Palestinců v izraelských trestnicích.

Foto: Michal Jirásek

Klubové kolejiště velikosti H0 (1:87)

Článek

Z vězňů uvedených na seznamu je jich 215 drženo v takzvané administrativní vazbě, která znamená možnost opakovaného držení příslušné osoby ve vazbě na tři až šest měsíců bez soudního procesu, pouze na příkaz vojenských orgánů.

Zbývajících 135 Palestinců na seznamu bylo odsouzeno, žádný z nich však nebyl shledán vinným ze spoluúčasti na protiizraelském atentátu, který skončil smrtí nebo zraněním osob.

Blíže k míru

Usnesení schválené premiérem Šaronem, které prošlo teprve na druhý pokus, upřesňuje kritéria, která musejí být ověřena u vězňů před jejich případným propuštěním, a stanoví, že o něm musí ještě rozhodnout meziministerská komise.

Právě propuštění vězňů je jednou z klíčových podmínek, které si palestinské ozbrojené skupiny kladou pro respektování příměří s Izraelem uzavřeného před týdnem. Palestinští radikálové ovšem požadují propuštění všech palestinských vězňů z izraelských trestnic.

Izrael však už předem dal jasně najevo, že o propuštění nebude moci být řeči u vězňů, kteří "mají na rukou krev". Kromě Palestinců vězněných za zabití izraelských občanů se plánované propouštění nebude vztahovat ani na členy palestinských radikálních organizací Hamas a Islámský džihád, ani na vězně označené za "okamžitou hrozbu", upřesnil izraelský ministr spravedlnosti Josef Lapid.

Reklama

Výběr článků

Načítám