Hlavní obsah

Palestinská hnutí zachovají klid i v případě Arafatovy smrti

GAZA

Zástupci palestinských bezpečnostních složek, dalších organizací a skupin uvnitř palestinského hnutí, kteří se sešli v Gaze s palestinským premiérem Ahmadem Kurájou, se dohodli na nepoužití zbraní při řešení vzájemných problémů. Dohoda je součástí bezpečnostního plánu vytvořeného s ohledem na očekávané úmrtí Jásira Arafata.

Foto: archív autora

Večer pro dobrou věc

Článek

Cílem jednání, kterých se zúčastnil i předseda parlamentu Ravhí Fattúh a bezpečnostní šéf v Gaze Músá Arafat, je zabránit chaosu v případě úmrtí nejvyššího palestinského představitele Jásira Arafata, který je v kómatu a kritickém stavu ve francouzské vojenské nemocnici poblíž Paříže. Má se zajistit i bezproblémový přechod palestinských policejních jednotek, které jsou dosud pod přímým velením Arafata, do sféry vládních kompetencí.

Schůzka se zaměřila na čtyři body - politickou situaci, odchod Izraelců z pásma Gazy, bezpečnostní situaci a záruky na ochranu občanů. Jak Kurája zdůraznil, jde o "obnovení disciplíny a zákona. "Domluvili jsme se, že nebudeme používat zbraně při řešení našich problémů... A jediné, co budeme využívat pro sjednocení našich postojů, je dialog."

Reklama

Související témata:

Související články

Arafat upadl do kómatu

Palestinský vůdce Jásir Arafat (75) je v kómatu. Uvedla to ve čtvrtek americká CNN s odvoláním na nejmenovaného palestinského činitele. Zdravotní stav prvního...

Stav Jásira Arafata se údajně nezhoršil

Stav palestinského vůdce Jásira Arafata, který je hospitalizován ve francouzské vojenské nemocnici nedaleko Paříže, zůstává stabilní. Oznámil to dnes mluvčí...

Výběr článků

Načítám