Hlavní obsah

Arafat upadl do kómatu

Novinky, ČTK, BBC, Haarec
PAŘÍŽ/JERUZALÉM

Palestinský vůdce Jásir Arafat (75) je v kómatu. Uvedla to ve čtvrtek americká CNN s odvoláním na nejmenovaného palestinského činitele. Zdravotní stav prvního muže Palestinců je prý kritický. Je hospitalizován ve francouzské vojenské nemocnici Percy u Paříže, kde se léčí od 29 října.

Článek

Arafat byl včera odpoledne přemístěn na jednotku intenzivní péče. Jeho stav se náhle zhoršil, zvracel a ztrácel vědomí. Podle posledních zpráv upadl dnes ráno do kómatu.

"Na jednotce intenzivní péče pobývá od středečního dopoledne," řekla členka Arafatova doprovodu Leila Shahid. "Je unaven, ale v současnosti je jeho stav stabilizovaný,"dodala. Neuvedla však žádné podrobnosti.

"V těchto případech se čas od času objevují zhoršení stavu, a toto bylo ono zhoršení," řekla jen a dodala: "Ve čtvrtek lékaři objasní, co se přesně stalo." 

Podrobnosti mají být uvedeny na tiskové konferenci v 16 hodin. O stavu Arafata byla zatím informována jen jeho žena Suha a několik nejbližších.

Neznámá nemoc

Ani francouzští lékaři zatím neuvedli, jakou nemocí Arafat trpí. Vyloučili však, že by šlo o leukémii.

Arafat v druhé polovině října údajně prodělal chřipku, po které se jeho stav značně zhoršil. Ukázalo se, že má příliš nízký počet krevních destiček. [celý článek]

Francouzské testy potvrdily zatím jen nespecifikované "krevní anomálie" a zažívací potíže. 

Ve Francii se Arafatův zdravotní stav začal zlepšovat až do nynějška, kdy bylo ohlášeno zhoršení.

Abbás míří za Arafatem

Podle izraelského rozhlasu míří do Paříže bývalý palestinský premiér Mahmúd Abbás, aby se v pátek setkal s Arafatem. Oba jsou spoluzakladateli hnutí Fatah.

Představitelé izraelských bezpečnostních sil, včetně ministra obrany Mofaze a vrchního velitele armády, se míní na pravidelné čtvrteční schůzi věnovat právě situaci, která by nastala po Arafatově smrti.

Reklama

Související témata:

Související články

Arafat se bude léčit v Paříži

Zdravotní stav palestinského vůdce Jásira Arafata (75) zůstává ve čtvrtek po večerní krizi nadále velmi vážný. Agentura DPA s odkazem na kancelář francouzského...

Jásir Arafat podstoupil první vyšetření

Palestinský vůdce Jásir Arafat, který je od pátku ve vojenské nemocnici v Paříži, se podrobil první sérii lékařských vyšetření. Přesné výsledky o jeho...

Výběr článků

Načítám