Hlavní obsah

Pákistánský prezident: bin Ládin žije

NEW YORK

Pákistánský prezident Parvíz Mušaraf uvedl v New Yorku v noci z pátku na sobotu, že si je téměř jist, že Usáma bin Ládin žije. Popřel však, že by jeho zpravodajské služby pomáhali al-kajdá. Sdělil to CNN. Současně uvedl, že po americké invazi do Iráku je svět méně bezpečný.

Foto: Jiří Smutný

Divadlo Reduta

Článek

Mušaraf sdělil, že bin Ládin za to vděčí nepřístupnému terénu ve východním Afghánistánu a v západním Pákistánu i tomu, že oblasti má příznivce, kteří ho skrývají. Současně rázně popřel, že by kdokoliv v pákistánských bezpečnostních službách pomáhal bin Ládinovi nebo al-Kajdá: "Rozhodně ne, jsem si jistý, že když se zeptáte vašich vlastních zpravodajských služeb, budou vědět, kolik toho dostávají od naší zpravodajské služby."

Mušaraf také popřel, že by USA zvyšovaly v posledních měsících tlak na Pákistán, aby dopadl nebo zabil bin Ládina: "Není tu žádný tlak, je to společná zodpovědnost celé koalice včetně Pákistánu vymýtit terorismus v naší zemi."

Válka v Iráku ztížila boj proti terorismu

Boj proti terorismu však podle Mušarafa zkomplikovala americká invaze do Iráku, která zhoršila bezpečnost ve světě. Válka v Iráku podle něj roznítila vášně mezi muslimy. Mušaraf řekl, že každodenní obrázky umírajících muslimů v televizi vzbudily nechuť islámského světa ke Spojeným státům.

Pákistán také koncem týdne v OSN odmítl poslat do Iráku své vojáky. [celá zpráva]

V jiném rozhovoru pro televizní stanici NBC řekl, že situace na Blízkém východě se svržením Saddáma Husajna nevyřešila. Vyslovil přesvědčení, že je nutné například konečně vyřešit izraelsko-palestinský konflikt. Bez toho nemůže podle něho nastat v regionu klid. 

Pákistán a Indie normalizují vztahy

Pákistánský prezident se účastní Valného shromáždění OSN. Na okraj zasedání se poprvé sešel s indickým premiérem Manmóhanem Singhem. Oba se zavázali pokračovat v normalizaci vztahů mezi oběma zeměmi.

Reklama

Výběr článků

Načítám