Hlavní obsah

Pákistán: za reportáž o Tálibánu vězení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ISLÁMABÁD

Dvěma francouzským novinářům z týdeníku L´Express, kteří byli v prosinci zadrženi v Pákistánu pro porušení vízové povinnosti, pákistánský soud vyměřil tresty šesti měsíců vězení. Oba se snažili pořídit reportáž o působení Tálibánu na pákistánském území, takže navštívili i místa, kam podle víza neměli právo jet.

Článek

Reportéra Marka Epsteina (43) a kameramana Jeana-Paula Guilloteaua (48) zatkla pákistánská policie v Karáčí po jejich návratu z Kvéty v provincii Balúčistán při hranici s Afghánistánem, kde pátrali po příslušnících Tálibánu operujících v Pákistánu.

Jejich pobytové vízum se ale vztahovalo pouze na návštěvu metropole Islámábádu a měst Láhauru a Karáčí. Pákistánské úřady původně slibovaly, že případ vyřeší domluvou, ačkoli se novináři dopustili porušení zákona o cizincích, za což v zemi může být udělen trest vězení. Západní diplomatický zdroj před vynesením rozsudku předpovídal, že Pákistán využije této kauzy jako důrazného varování pro další novináře, aby se řídili jeho vízovými pravidly.

Pákistánská oficiální média uváděla, že oba novináři se podíleli na natáčení videa, které mělo ukazovat Pákistán jako útočiště pro militantní Tálibán, přestože země je mezi státy, které se připojili ke koalici zemí potlačující terorismus. Mladý Sajed Allah Noor , ve státní televizi PV potvrdil, že on a další členové místních kmenů dostali od novinářů zaplaceno za to, že budou před kamerami vystupovat jako členové Tálibánu. Policie novinářům zabavila film, který natočili.

Odsouzení se odvolají

Odsouzení, kteří také zaplatí pokutu ve výši 3200 dolarů, se odvolají k soudu vyšší instance. Osoby odsouzené k méně než dvanácti měsícům vězení mají podle pákistánské legislativy možnost požádat stejný soud o opětovné zvážení rozsudku a o nahrazení trestu odnětí svobody pokutou.

Podle soudních zdrojů oba obžalovaní přiznali, že porušili pákistánské předpisy. Jejich obhájce nicméně po vynesení rozsudku prohlásil, že Francouzi se odvolají, "protože to jsou profesionální žurnalisté a žádní zločinci".

Hon na Tálibán pokračuje

Den po marném honu na teroristy při afghánských hranicích vyslala pákistánská armáda v sobotu dalších 500 vojáků, členů speciálních sil, kteří mají dopadnout příslušníky Tálibánu a al-Kajdá. Mají pomoci vojákům, kteří už obsadili klíčové body při hranicích, zejména přechody a průsmyky.

Armáda zahájila operaci už ve čtvrtek. Během ní zničila tři domy, které údajně sloužily teroristům jako úkryt. Při střetu zemřeli dva vojáci. Boje v oblasti jsou obtížné, protože vláda oblast kontroluje jen částečně, ovládají ji místní kmenoví vůdci, kteří mají své bojůvky. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám