Hlavní obsah

Pákistán pročesává kvůli stoupencům al-Kajdá pohraniční hory

Právo, Břetislav Tureček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ISLÁMÁBÁD

Stovky pákistánských vojáků podporovaných vrtulníky včera zahájily rozsáhlou operaci proti předpokládaným teroristům, ukrývajícím se na autonomních paštunských kmenových územích podél hranice s Afghánistánem.

Foto: Stanislav Juga

Ilustrační foto

Článek

Pákistánská média spekulují, zda v síti nemá uvíznout i šéf teroristické sítě al-Kajdá Usáma bin Ládin a jestli v operaci nefigurují i Američané.

Washington se ale drží prohlášení, že jsou pouze v Afghánistánu. "Operace je zaměřena na oblast Zarkaj v kmenové agentuře Jižní Vazíristán," řekl místní televizi Geo nejmenovaný důstojník.

"Právě tam se zahraniční teroristé nejspíš zdržují."

Mluvčí armády Šaukat Sultán odpoledne oznámil, že dopadeno bylo 20 lidí, z toho tři ženy. Pákistánské úřady daly lhůtu do 20. února, kdy se měli ozbrojenci vzdát. V pondělí paštunští klanoví vůdci vydali asi 40 lidí.

"Někteří další se tam ale dál ukrývají a my učiníme vše pro jejich uvěznění," řekl agentuře NNI ministr vnitra Machdúm Fajsal Sálih Haját. Deník The News včera napsal, že má jít mj. o Uzbeky a Čečence.

Konec s tradicemi

Pákistánská vláda až do konce roku 2001 dodržovala zákony zakotvenou autonomii kmenových území, na nichž má před státními zákony přednost zvykové právo a pořádek je zajišťován smírčími soudy kmenových vůdců a duchovních.

Jedním z pilířů tzv. pachtunválí je i poskytnutí přístřeší lidem v nouzi - v tomto případě i ozbrojencům, kteří se do pákistánských hor skryli před americkými raziemi v Afghánistánu. "Malikové (stařešinové) budou u toho a operace proběhne v souladu s místními zvyklostmi," tvrdil včera Mohammad Ázám Chán, který v Jižním Vazíristánu zastupuje centrální vládu.

Tlak na Mušarafa

Nátlak USA na vládu generála Parvíze Mušarafa ale změnil situaci a vládní síly nyní běžně pročesávají kdysi nepřístupná území a vyhazují do vzduchu domy lidí, kteří domnělým teroristům poskytli přístřeší.

"Operace ukazuje, že Pákistán pokračuje coby frontová země ve válce proti teroru bez ohledu na možná rizika," citovala TV Geo armádní komuniké.

Předpokládaná dvojka ve struktuře al-Kajdá Ajman Zaváhirí přitom loni v televizích al-Arabíja a al-Džazíra vyzval Pákistánce, aby Mušarafa svrhli, neboť svými proamerickými postoji "zradil islám". V prosinci pak prezident o vlásek vyvázl ze dvou důmyslných atentátů.

USA přesouvají komanda z Iráku

Deník The Washington Times v pondělí napsal, že na afghánské straně hranice se do zátahů má zapojit i "supertajné" americké komando, které se za tím účelem přesouvá z Iráku.

"Irák se stal spíše záležitostí zajišťování pořádku než honem na špičky bývalého režimu," řekl listu nejmenovaný zdroj z Pentagonu s poukazem na fakt, že většina hledaných prominentů Saddámovy diktatury již byla zabita či dopadena.

"V Afghánistánu může komando 121 udělat více," řekl o týmu složeném z příslušníků jednotek Delta a Seal. Pákistánci i Američané však zatím popírají, že by již lokalizovali šéfa al-Kajdá bin Ládina, jak v neděli napsal britský list The Sunday Express.

"Nepřikládám těmto zprávám velkou důvěryhodnost," řekl v pondělí americký vojenský mluvčí v Kábulu Bryan Hilferty. "Kdybychom totiž věděli, kde se skrývá v Afghánistánu, šli bychom po něm. A kdyby Pákistánci věděli, kde se skrývá v Pákistánu, šli by ho dopadnout oni."

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám