Hlavní obsah

Ostrov Mayotte se chce stát součástí Francie

Právo, DPA, BBC, nek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Paříž

Francie a s ní i EU bude zřejmě o jedno zámořské území bohatší. Obyvatelé ostrova Mayotte ležícího mezi Mozambikem a Madagaskarem si drtivou většinou - 95 procenty - odhlasovali v referendu plnou integraci do Francouzské republiky.

Foto: Philippe Wojazer, Reuters

Francouzský prezident Nicolas Sarkozy považuje výsledek mayottského referenda za historický krok.

Článek

„Pro Mayotte a jeho obyvatele je to historický moment,“ reagoval francouzský prezident Nicolas Sarkozy.

Mayotte má zatím status součásti tzv. územního společenství Francie. Kdy přesně se tento muslimský ostrov o velikosti 374 kilometrů čtverečních se 187 tisíci obyvateli stane 101. francouzským departementem a získá tím i právo na dotace ze strukturálních fondů EU, zatím není jasné. Teoreticky je to možné už v roce 2011. Následovat musí také oficiální žádost ze strany Francie.

Mayotte se svými nádhernými plážemi je součástí Komorského souostroví, jež bylo dříve francouzskou kolonií. V roce 1975 vyhlásil komorský parlament na základě výsledku referenda z roku 1974 nezávislost. Na Mayotte se ale většina obyvatel ostrova postavila proti samostatnosti a ostrov zůstal ve svazku s Francií.

Reklama

Výběr článků

Načítám