Hlavní obsah

OSN si klade podmínky návštěvy Guatánama

– NEW YORK/WASHINGTON

Inspektoři OSN odmítli americkou nabídku navštívit tábor na základně Guantánamo, pokud jim USA neumožní hovořit se zadržovanými. Na základně je mimořádně přísných podmínek drženo na 500 bojovníků Tálibánu z Afghánistánu, podezřelých z terorismu. Asi 20 z nich na protest proti krutému a nelidskému zacházení drží hladovku. Někteří jsou násilně vyživováni.

Článek

Naprostá většina ze zadržovaných nebyla obviněna, nemá přístup k právníkům a nemá kontakt s příbuznými .

"Nedává to smysl. Nemůžete shromáždit potřebná fakta, aniž byste hovořili se zadrženými," řekl v pondělí na tiskové konferenci v newyorském sídle OSN Rakušan Manfred Nowak. Je jedním ze tří inspektorů, kteří měli  základnu navštívit. V prohlášení, které vydali, stojí, že "to nejen odporuje účelu mise, jejímž cílem je shromáždit fakta, ale podminovává to objektivní a pravdivé zhodnocení".

"Říkají, že nemají, co schovávat. Pokud tomu tak je, proč bychom nemohli mluvit se zadržovanými?" uvedl Nowak. Připomněl, že i Čína, která nemá dobrou pověst, pokud jde o nakládání s vězni, přistoupila na inspekce svých věznic a rozhovory s trestanci.

Washington odmítá možnost mluvit s vězni

Washington však odmítá změnit přístup. "Americká vláda je názoru, že zvláštní emisaři OSN nemají mandát, který by se vztahoval na osoby zadržené během ozbrojeného konfliktu," řekl v pondělí mluvčí Pentagonu Mark Ballesteros. Uvedl, že není co skrývat, ale pozvání nezahrnovalo povolení mluvit se zadržovanými, protože to je prý úlohou Mezinárodního výboru Červeného kříže.  Washington tvrdí, že zadržovanými nejsou váleční zajatci chránění ženevskými konvencemi, že jde  "nepřátelské bojovníky".

Inspektoři oznámili, že souhlasí s návštěvou Guantánama 6. prosince, i když jim jednodenní návštěva připadá příliš krátká, přijali i další omezení. Nikdy jsme však nesouhlasili se schůzkami za přítomnosti dozorců nebo návštěvu místa, kde bychom nemohli mít úplný přístup ke všem zadržovaným, řekla Alžířanka Lajlá Zerrugíová, která je zvláštní zpravodajkou OSN pro svévolné zadržování. Nowak vyšetřuje mučení. Třetím pozvaným je pákistánská právnička Asma Džahángírová, která je zvláštní zpravodajkou OSN pro náboženskou svobodu. Všichni tři doufají, že Washington změní přístup.

USA umožní návštěvu jen třem inspektorům z pěti

Washington po čtyřech letech v pátek vyhověl žádosti OSN o povolení navštívit základnu na Kubě, kde USA bez soudu drží zadržují přes 500 lidí podezřelých z terorismu. Spojené státy nicméně odmítly další dva zvláštní zpravodaje OSN Leandra Despouye, který se věnuje nezávislosti soudců a právníků, a Paula Hunta, emisara pro fyzické a psychické zdraví vězňů. 

Hunt dal v prohlášení najevo "mimořádné zklamání". "Mám informace o tom, že hladovkáři jsou nuceni k jídlu brutálním způsobem hraničícím se sadismem," uvedl. "Taková tvrzení lze nejlépe prověřit během návštěvy, během níž uvidím podmínky a budu moci soukromě hovořit se zadržovanými."

Reklama

Výběr článků

Načítám