Hlavní obsah

Orbánovi vráží dýku do zad spolužák miliardář

Právo, Ivan Vilček (Budapešť)
Budapešť

Maďarské pravicové vládě premiéra Viktora Orbána (FIDESZ) zmrzl úsměv na rtech: křehká ústavní většina, kterou disponuje po letošních parlamentních volbách, může vzít za své. O dvoutřetinovou převahu balancující na jednom jediném poslanci ji může připravit Lajos Simicska, Orbánův bývalý blízký spolupracovník a spolužák z gymnázia i vysoké školy.

Foto: Laszlo Balogh, Reuters

Maďarský premiér Viktor Orbán

Článek

Velkopodnikatel, který měl v minulosti blízko ke straně FIDESZ, totiž kandiduje v únorových doplňujících parlamentních volbách ve městě Veszprém. Není zatím jasné, zda by Simicska jako nezávislý kandidát byl ochoten obhajovat barvy FIDESZ.

Podle mediálních informací totiž jeho osobní vztahy s Orbánem letos pronikavě ochladly, a Simicska tak může vystupovat zcela nezávisle.

Ústavní většina je vážně ohrožena

Simicskova stavební firma dostávala v minulosti od vlády obrovské objednávky, což se prý letos na jaře změnilo, když ministerský předseda „takřka přes noc“ začal dávat přednost jiným podnikatelským kruhům.

Klidně připravím Viktorovi nášlapnou minu
Lajos Simicska, miliardář

Simicska se stihl stát jedním z nejbohatších Maďarů. Časopis Forbes odhaduje jeho majetek na 150 miliónů eur (4,1 miliardy korun), což mu zajistilo šestnácté místo v žebříčku nejbohatších Maďarů. Žije ve Veszprému a zde se rozhodl kandidovat na poslance.

„Oslovili mě a já si to celé uvážlivě a beze spěchu rozmyslím. Klidně připravím Viktorovi nášlapnou minu,“ nechal se podle televize ARD slyšet Simicska. V nedávných doplňovacích volbách v budapešťské čtvrti Újpest zvítězil kandidát Maďarské socialistické strany (MSZP) Imre Horváth.

Porazil kandidáta vládní strany FIDESZ Gábora Antala Hollósiho. Socialistický kandidát získal přes 50 procent hlasů a kandidát FIDESZ jen 30 procent. Doplňovací volby do parlamentu byly vypsány po smrti poslance MSZP Pétera Kisse.

V únoru příštího roku se konají doplňovací volby také ve městě Veszprém, a pokud by i tam zvítězila opozice, FIDESZ ztratí ústavní většinu. Ve Veszprému získal původně mandát Tibor Navracsics (FIDESZ), který se však v mezičase stal eurokomisařem. Jak se k vládní straně zachová Simicska v případě svého vítězství, zatím není jasné.

V letošních parlamentních volbách získal FIDESZ 133 mandátů ve 199členném parlamentu. Dvoutřetinová ústavní většina tak záleží na jediném mandátu.

Orbánovi klesá výrazně popularita

Maďarská vládní strana FIDESZ premiéra Viktora Orbána ztratila od října dvanáct procent voličů. Podle agentury Tárki by v listopadu volilo FIDESZ 25 procent voličů.

V říjnu se přitom preference strany FIDESZ pohybovaly kolem 37 procent. Orbánovi ublížil především pokus zdanit přenos dat na internetu.

Po oznámení tohoto záměru Maďaři vyšli do ulic a protestovali proti vládě v rozsahu, jaký Orbán od příchodu k moci nezažil.

Jak by teď volili Maďaři
FIDESZ25 procent
Jobbik12 procent
socialisté11 procent

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám