Hlavní obsah

ON-LINE: V ČR přibylo ve středu 13 657 nakažených, PES je na 75 bodech

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

V České republice přibylo za středu 13 657 potvrzených případů nákazy koronavirem. Index systému PES je na 75 bodech, tedy těsně pod hranicí 5. stupně. EU bude jednat o řešení výpadku dodávek vakcín, který brzdí očkování proti koronaviru. Zaměří se i na očkovací pasy. Dále jedná vláda o zpřísnění opatření v ČR. Dění okolo pandemie sledujeme i ve čtvrtek on-line.

Článek

20:21 - Kancelář izraelského premiéra Benjamina Netanjahua pozastavila darování vakcín řadě států výměnou za diplomatickou podporu. Mezi státy, jimž Izrael poslal vakcíny, je i ČR. Jde o 5000 dávek očkovací látky Moderna a zaslány byly na žádost premiéra Andreje Babiše.

17:57 - S covidem ve světě zemřelo více než 2,5 milionu lidí, vyplývá z údajů Univerzity Johnse Hopkinse. Koronavirem se nakazilo skoro 113 milionů.

17:18 - Slovensko po žádosti o poskytnutí zdravotnických specialistů kvůli nemoci covid-19 získalo zatím pomoc jen z Rumunska. Země ještě jedná s Dánskem, se zdravotníky z jiných států nepočítá. Novinářům to řekl náměstek slovenského ministra zdravotnictví Peter Stachura.

16:53 - Bahrajn jako první země světa schválil nouzové nasazení jednodávkové vakcíny proti covidu-19 od americké farmaceutické firmy Johnson & Johnson. S odkazem na bahrajnské úřady o tom informovala agentura Reuters.

13:26 - Zdravotnické úřady na celém světě musejí věnovat mimořádnou pozornost takzvanému "dlouhodobému covidu", uvedla evropská pobočka Světové zdravotnické organizace (WHO). Podle ní se zhruba každý desátý pacient nakažený touto nemocí ještě po 12 týdnech od infekce potýká se zdravotními problémy. Šéf evropské WHO Hans Kluge si stěžoval, že se pacienti s dlouhodobými příznaky nemoci covid-19 příliš často setkávají s "nedůvěrou či nedostatkem pochopení".

K přetrvávajícím potížím patří bolest hlavy a bolest na hrudi, vracející se horečka, deprese, ztráta čichu, průjem či zvonění v uších, uvedla agentura AP.

11:40 - Česká republika a Slovensko by mohly získat shodně 100 000 vakcín proti covidu-19 v rámci žádosti o vypůjčení očkovacích látek od ostatních členských států Evropské unie. Řekl to dnes státní tajemník slovenského ministerstva zahraničí Martin Klus.

„My jsme na tom velmi špatně, v této chvíli hraje čas nejdůležitější roli. Proto žádáme, aby alespoň těch 100 000 (dávek) jako solidarita bylo doručeno do Česka a na Slovensko. Zdá se, že se nám to podaří,“ řekl Klus.

11:20 - Do ČR dorazil lék Bamlavinimab, který je určen pro pacienty s vysokým rizikem těžkého průběhu covidu-19. Oznámila to šéfka SÚKL Irena Storová.

10:56Portugalsko pošle část svých vakcín proti covidu-19 do svých bývalých kolonií v Africe a na Východní Timor, oznámil portugalský ministr zahraničí Augusto Santos Silva. Podle něj tam pošle vláda ve druhé polovině roku pět procent ze svých dávek vakcín. Desetimilionové Portugalsko by mělo dostat 35 milionů dávek vakcín v rámci koordinovaných nákupů EU. V Africe by vakcínu měly dostat Angola, Mosambik, Kapverdy, Guinea-Bissau, Rovníková Guinea a republika Svatý Tomáš a Princův ostrov.

10:27 - Počet pozitivně testovaných od začátku pandemie překročil na Slovensku 300 tisíc. Za středu přibylo 2438 nových případů nákazy koronavirem SARS-CoV-2 a v souvislosti s ním 84 úmrtí. V nemocnicích je 3654 pacientů s potvrzeným covidem-19, z toho 300 na JIP a 352 na plicní ventilaci. Od počátku pandemie hlásí Slovensko 300 775 pozitivně testovaných a 6859 úmrtí v souvislosti s nákazou. První dávkou bylo očkováno 286 408 a druhou 108 382 osob.

9:55 - V Maďarsku zaznamenali 4385 nových potvrzených případů nákazy koronavirem SARS-CoV-2 a v souvislosti s ním zemřelo 120 lidí. Od začátku pandemie bylo v zemi pozitivně testováno 414 514 lidí a zemřelo 14 672 osob.

9:40 - Francie zavede nová přísnější opatření u hranic s Německem, aby zabránila šíření variant viru z oblasti Mosely. Pendleři přejíždějící hranici budou muset mít nově negativní PCR test, pokud nejedou do práce. Více se také bude muset pracovat z domova.

9:36 - Finsko zveřejnilo plán na třítýdenní  lockdown, který by mohl začít platit od 8. března. Důvodem je nárůst počtu nakažených. Neplatil by zákaz vycházení, ale uzavřely by se restaurace a školáci nad 13 let by měli výuku na dálku.

8:26 - Na Ukrajině stoupl počet nově potvrzených případů nákazy koronavirem za den skoro o 40 procent, když jich ve středu přibylo 8147, což je nejvíce od půlky ledna. Aktuálně nakažených je 140 934, tedy o 4123 více než o den dříve. Na Ukrajině se celkem nákaza potvrdila už u 1 325 841 lidí, z nichž 25 596 zemřelo.

8:13 - Index rizika protiepidemického systému PES je už druhý den na hodnotě 75 bodů, tedy těsně pod hranicí pátého, nejvyššího stupně.

8:10 Aktuálně je s covidem-19 hospitalizováno v České republice 6967 lidí, z nichž 1432 je jich na JIP, to je o deset méně než o den dříve. Ve středu bylo provedeno 48 016 antigenních testů a 36 842 PCR testů, z nichž bylo pozitivních 38,3 procenta. Podáno bylo už 600 429 dávek vakcín.

8:03 - V České republice stoupl počet aktuálně nakažených o čtyři tisíce na 131 758 , během středy podle neúplných údajů zemřelo dalších 67 lidí, celkem je obětí už 19 835. Od 21. prosince nikdy neklesl počet obětí za den pod stovku.

7:55 - V České republice přibylo za den 13 657 potvrzených případů nákazy koronavirem. Je to méně než v úterý, kdy jich bylo 15 815, ale skoro o tři tisíce více než minulou středu, kdy jich bylo 10 699.

6:37 - V Německu testy ve středu prokázaly nákazu koronavirem u dalších 11 869 lidí, informoval Institut Roberta Kocha. To je o necelých 1700 infikovaných více než před týdnem. Počet obětí z řad nakažených se poslední den zvýšil o 385 na celkových 69 125. Od začátku pandemie se v Německu, které má osmkrát více obyvatel než Česko, nakazilo asi 2,4 milionu lidí.

Sedmidenní reprodukční číslo v Německu ke dnešku činí 0,98, stejně jako ve středu. Počet nově nakažených v přepočtu na 100 000 obyvatel se v sedmidenním úhrnu zvýšil na 61,7 ze středečních 59,3. Pro srovnání v České republice tato hodnota ve středu činila 642,8. Dva nyní nejvíce zasažené okresy leží u hranic s Českem.

6:26 - O zlepšení distribuce vakcín proti covidu  budou dnes debatovat prezidenti a premiéři zemí Evropské unie. Během prvního dne dvoudenní videokonference proberou také vydávání jednotných očkovacích certifikátů a lepší koordinaci zdravotní politiky Unie.

Unie se od začátku roku potýká s výpadky dodávek vakcín od některých výrobců. Evropská komise chce situaci řešit usnadněním dodávek surovin pro výrobu očkovacích látek, jež jim chybí. Očekává se, že političtí vůdci vyzvou i ke zrychlení schvalovacího procesu. Část zemí rovněž volá po tom, aby se z veřejných peněz financovalo navýšení kapacit výroby vakcín.

Češi budou mít zakázáno kvůli mutacím cestovat do Brazílie, JAR či na Zanzibar

Domácí

Řada členských zemí se v současnosti potýká s novým nárůstem případů a mezi nejhorší se řadí ČR. Podle navrhovaného textu společného prohlášení by přitom šéfové států a vlád měli zdůraznit, že je s ohledem na situaci potřeba zachovat přísná omezení a zároveň urychlit schvalování a distribuci vakcín.

6:22 EU bude jednat i o přísných omezeních na některých hranicích, která zavedlo například Německo na hranici s ČR a Tyrolskem a Unii štěpí. Německo spolu s pěti dalšími státy dostalo od Komise dopis se žádostí o nápravu situace. Lídři by v navrhovaném prohlášení měli zdůraznit, že státy musejí zachovat volný pohyb zboží a zajistit plynulý průjezd kamionů.

6:20 - Tématem videosummitu EU budou i jednotné očkovací certifikáty. Jihoevropské země by je chtěly využívat jako „vakcinační pasy“ pro turistické účely, státy západní Evropy to považují za předčasné.

6:19 - Vakcína od Pfizeru/BioNTechu má účinnost 94 procent proti propuknutí covidu-19 se symptomy ve všech věkových skupinách. Jedna dávka poskytuje ochranu z 57 procent, ukázala studie na 1,2 milionu lidí. Plyne to z dat vakcinace ve světě, ke kterým především přispěl Izrael.

6:15 - Pověřenec německé vlády pro cestovní ruch Thomas Bareiss očekává, že i přes pokračující pandemii covidu-19 se Němci letos v létě budou moci vydat na dovolenou do zahraničí: „Doufám, že v létě bude většina Němců naočkovaná a budou také moci vyjet do zahraničí.“ Nevidí důvod, aby nemohli jezdit na ostrovy ve Středomoří, kde připadá na 100 000 obyvatel v týdenním srovnání 35 nakažených za den.

6:12 - Indie zaznamenala nejvyšší počet, 16 738, nově nakažených od 29. ledna, přes polovinu je jich z bohatého státu Máháráštra, kde se nachází Bombaj. V zemi se nakazilo už 11,05 milionu lidí.

6:06 - Vakcína proti koronaviru od čínské společnosti Sinopharm má účinnost 72,5 procenta, uvedl její výrobce z Wu-chanu, který tento týden požádal o její schvální stejně jako firma CanSino, která také vyvinula vlastní očkovací látku. Sinopharm používá tradiční metody využívající inaktivovaných virů. CanSino používá jako nosiče části genetické informace koronaviru adenoviru, tedy podobné metody jako očkovací látka od AstraZeneky. U vakcíny od firmy CanSino stačí jedna dávka. Podle firmy má účinnost 65,28 procenta. Obě firemní studie o účinnosti z klinických zkoušek nebyly podrobeny oponentuře.

6:01 - V New Yorku se šíří nová mutace koronaviru označená jako B1.526, která se ve státě objevila už v listopadu. Objevuje se u ní nebezpečná záměna E484K, která umožňuje viru obejít imunitní reakci organismu. Zjištěna u ní byla i záměna S477N, která usnadňuje viru napojení na napadenou buňku. Připadá na ni 12 procent případů.

Reklama

Výběr článků

Načítám