Hlavní obsah

ON-LINE: V Česku přibylo 3291 nakažených, vláda probere úpravu opatření

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Za neděli přibylo v Česku 3291 prokázaných případů nákazy koronavirem, zhruba o 700 méně než před týdnem. PES je na 71 bodech, což odpovídá čtvrtému stupni opatření. Vláda by měla v pondělí probrat možnou úpravu opatření po 21. březnu, velké uvolňování se však nečeká. V německém Sasku a rakouském Voralbersku se od pondělí opatření proti koronaviru uvolňují, v Itálii se zpřísňují.

Článek

18:54 - Hygienici v březnu kontaktují do 24 hodin asi 75 procent nakažených covidem a dvě třetiny jejich kontaktů. Lidé hlásí průměrně asi 0,8 kontaktu.

18:01 - Nákaza koronavirem se po celém světě prokázala už u více než 120 milionů lidí, nejvíce v USA, Brazílii a Indii, uvádí Univerzita Johnse Hopkinse.

17:11 - Epidemická situace se v Itálii zhoršuje zhruba tři týdny, proto tamní vláda minulý týden rozhodla o zpřísnění restrikcí do konce Velikonoc. Přes velikonoční svátky bude v Itálii platit celonárodní uzávěra. Jedinou výjimku má Sardinie, která je vzhledem k příznivé epidemické situaci už od konce února takzvanou bílou zónou, tedy s minimálními opatřeními.

14:25 - Praha chce příští týden zahájit testovací provoz velkokapacitního očkovacího místa v Kongresovém centru. Žádá však po státu vakcínu Pfizer/BioNTech.

10:51 - Slovensko rozšířilo povinné nošení respirátorů na interiéry, již téměř polovina okresů je kvůli koronavirové nákaze v nejrizikovějším stupni.

Tradiční irské puby jsou kvůli pandemii na kolenou

Cestování

10:11 - Na Slovensku zaznamenali za den 457 nových případů nákazy koronavirem SARS-CoV-2 . V nemocnicích je 3580 pacientů s potvrzeným covid-19, z toho 313 na JIP a 355 na plicní ventilaci. Celkově bylo v zemi dosud pozitivně testovaných 337 960 lidí a od začátku pandemie na Slovensku zemřelo 8605 lidí. Za den stoupl počet obětí o 77. První dávkou vakcíny bylo očkováno 417 395 a druhou 216 420 osob.

9:11 - Počet obětí nákazy koronavirem SARS-CoV-2 v Maďarsku přesáhl od začátku pandemie 17 tisíc osob, když v neděli zaznamenali dalších 131 obětí a 7706 nových případů nákazy. Od začátku pandemie bylo v zemi pozitivně testovaných 524 196 lidí, z nichž zemřelo 17 083. V desetimilionové zemi už bylo očkováno 1 334 595 osob, z nichž 398 962 dostalo i druhou dávku.

8:11 - V nemocnicích v ČR bylo v neděli s covidem 8362 lidí, podobně jako v sobotu a před týdnem. Těžkých případů je 1930, před týdnem jich bylo o 120 méně.

8:08 - Skóre protiepidemického systému PES zůstalo v úterý na hodnotě 71 bodů, což odpovídá čtvrtému stupni opatření. Vláda se však systémem už delší dobu neřídí, v Česku platí tvrdý lockdown. 

7:51 - V Česku za neděli přibylo 3291 prokázaných případů nákazy koronavirem, vyplývá z dat na webu ministerstva zdravotnictví. Je to méně než v sobotu (6936) i než v neděli před týdnem (3980). Víkendová čísla však obecně bývají nižší.

7:06 - V Německu za uplynulý den přibylo 6604 nově potvrzených případů koronaviru a 47 úmrtí, uvedl berlínský Institut Roberta Kocha (RKI). V neděli je počet hlášených případů obvykle nižší, protože se o víkendu provádí méně testů.

6:10 - V Sasku se dnes do tříd vrací žáci vyšších stupňů škol, kteří kvůli koronaviru měli tři měsíce distanční výuku. Již dříve se v této německé spolkové zemi otevřely nižší stupně základních škol. Návrat do školních lavic ovšem v Sasku není plošný a bez prezenční výuky se nejméně do Velikonoc musejí obejít děti v okrese Vogtland u hranic s Karlovarským krajem.

Školáci se budou učit v menších skupinách a od páté třídy pro ně bude povinné samotestování, jakmile budou mít školy dostatek testů. Sasko kromě toho spouští pilotní projekt očkování u praktických lékařů.

6:07 - Ve velké části Itálie ode dneška platí tvrdá uzávěra. Do nejpřísnějšího epidemického stupně se posouvá polovina z 20 regionů včetně Lombardie nebo Lazia, kde se nachází i hlavní město Řím. Lidé mohou opustit své bydliště jen v odůvodněných případech a otevřené jsou pouze obchody s nezbytným zbožím.

Přísnější opatření, jako zavření restaurací a barů a omezení pohybu mezi městy, začínají platit i v regionech s nízkým nebezpečím přenosu nákazy.

6:04 - V Jordánsku propukly navzdory zákazu nočního vycházení v několika městech protesty den poté, co zemřelo ve státní nemocnici v Saltu nejméně šest lidí nakažených koronavirem, protože v zařízení došel kyslík. Lidé kritizovali tvrdé restrikce, které omezily ekonomiku.

6:00 - Podnikatelé ve stravování mají do dnešních 16:00 poslední šanci podat žádost o dotaci z programu COVID gastro uzavřené provozovny. Původně měl příjem žádostí skončit už 1. března. Ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO), které dotační titul připravilo, ho z důvodu zvýšení finančního limitu z veřejné podpory stanoveného Evropskou komisí prodloužilo. Zájemci mohli o kompenzaci žádat od 18. ledna. MPO v programu k 9. březnu evidovalo na 21 600 žádostí za 3,3 miliardy korun. Zcela vyplněných jich bylo 19 400 za 3,2 miliardy. Úředníci jich schválili 91 procent za 2,8 miliardy korun.

5:57 - Brazílie v neděli oznámila 43 812 nově prokázaných případů koronaviru a 1127 úmrtí nakažených

5:55 - V polském Lubušském a Mazovském vojvodství, v němž leží Varšava, se ode dneška musejí zavřít hotely, kina, bazény a obchodní centra. Děti prvních tří ročníků budou mít částečně distanční výuku.

5:52 - Farmaceutická firma AstraZeneca v neděli oznámila, že nenašla žádné důkazy souvislosti mezi očkovací látkou a zvýšeným rizikem tvorby krevních sraženin. Vyhodnotila údaje o 17 milionech osob z Evropské unie a Británie naočkovaných svou vakcínou proti covidu-19. V EU je evidováno skoro 40 případů krevních sraženin u lidí, kteří byli touto látkou očkováni. Několik jich zemřelo.

5:47 - V rakouské spolkové zemi Vorarlbersko se otevírají restaurace a jsou opět povoleny akce s účastí až 100 osob. Při vstupu se lidé musejí prokázat negativním testem na koronavirus.

5:45 - Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) plánuje v pondělí vládě předložit návrh dalšího postupu v opatřeních proti šíření koronaviru. V minulém týdnu uvedl, že po 21. březnu nelze očekávat velké rozvolnění, připustil konec zákazu sportu mimo katastr obce. Podle vicepremiéra Karla Havlíčka (za ANO) vláda probere návrh na povinné testování antigenními testy ve firmách od deseti zaměstnanců a také zvýšení frekvence povinných testů zaměstnanců na dvakrát týdně.

Reklama

Výběr článků

Načítám