Hlavní obsah

Olympiádu ochrání i jednotky NATO

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ATÉNY

Řecko v pátek formálně požádalo Severoatlantickou alianci o pomoc při zajištění bezpečnosti olympijských her, které se budou konat v létě v Aténách. NATO s největší pravděpodobností vyhoví a své vojáky do země vyšle.

Foto: Milan Haluška
Článek

"Vláda požádala NATO o pomoc při zajištění bezpečnosti olympijských her," oznámilo řecké ministerstvo zahraničí.

Podle jeho prohlášení by tato pomoc měla zahrnovat kontrolu vzdušného prostoru, společné hlídkování nad mořem a také ochranu proti jadernému, biologickému a chemickému útoku.

Řecko vyčlenilo na bezpečnost her, které se uskuteční od 13. do 29. srpna, 50 tisíc lidí, včetně 16 tisíc vojáků. Ustavilo skupinu sedmi zemí, mezi nimiž jsou USA a Británie, jako poradce pro bezpečnost. Nad Aténami bude vyhlášena bezletová zóna. Bezpečnostní operace spolyká 430 miliónů eur (asi 13 mld. Kč). Mezi jednotkami mohou být i čeští chemici, jak jsme informovali ve středu [celá zpráva].

Řecko vynakládá na zajištění bezpečnosti olympijských her třikrát více než Sydney v roce 2000 kvůli obavám z teroristických útoků, které se výrazně zvýšily po útocích na USA v září 2001.

Reklama

Související články

Čeští chemici prý budou chránit olympiádu

Česká protichemická jednotka bude patřit k silám NATO, které převezmou dohled nad hladkým průběhem letních olympijských her v Aténách. Napsal to ve středu...

Výběr článků

Načítám