Hlavní obsah

AfD v Sasku-Anhaltsku nakonec až s velkým odstupem za CDU

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Nedělní regionální volby v německé spolkové zemi Sasko-Anhaltsko jasně vyhrála konzervativní Křesťanskodemokratická unie (CDU), po sečtení většiny okrsků jí hlas dalo 37,1 procenta zúčastněných voličů. Druhá s velkým odstupem skončila protiimigrační Alternativa pro Německo (AfD), o které se mluvilo jako o možném hlavním vyzyvateli CDU, dostala 20,8 procenta hlasů.

Foto: Kahnert Sebastian, ČTK

Volby v Sasku-Anhaltsku

Článek

Do zemského sněmu se dostali rovněž postkomunistická Levice, sociální demokraté (SPD), liberálové (FDP) a Zelení. Volební účast zatím podle průběžných výsledků činila 57,4 procenta, v roce 2016 byla 61,1 procenta.

CDU si oproti volbám před pěti lety polepšila o sedm procentních bodů. Takový výsledek je pro celoněmeckou koalici CDU a její bavorské sestry Křesťansko-sociální unie (CSU) vzpruhou před parlamentními volbami, které Německo v září čekají. Naopak výsledek Zelených, kteří v září podle průzkumů mohou vyhrát, zůstal s 5,9 procenta nepřesvědčivý. V roce 2016 dostali Zelení 5,2 procenta hlasů.

Sasko-Anhaltsko vyhlíží Keňu i Zimbabwe

Evropa

V Sasku-Anhaltsku se dnes nakonec nekonal očekávaný souboj o první místo mezi CDU a AfD. Strana, která je označována jako populistická až krajně pravicová, sice obhájila druhé místo s 20,8 procenty hlasů, oproti roku 2016 si ale o 3,4 procentního bodu pohoršila.

S horším výsledkem skončila i SPD, dostala 8,4 procenta hlasů, což je o 2,4 procentního bodu méně než před pěti lety. Ještě větší propad, konkrétně o 5,3 procentního bodu, zaznamenala Levice, dnes ji podpořilo 11 procent hlasujících.

Bavorský premiér neuspěl, CDU chce jako nástupce Merkelové Lascheta

Evropa

Slavit vedle CDU mohou i liberálové, které zisk 6,4 procenta hlasů po deseti letech vrací zpět do zemského sněmu.

Dnešní výsledek znamená, že stávající konzervativní premiér Reiner Haseloff může počítat se třetím funkčním obdobím. Nyní Haseloffova CDU v Sasku-Anhaltsku vládne společně s SPD a Zelenými. Podle propočtu ARD by mohla mít dostatek hlasů i koalice CDU a SPD. Díky návratu liberálů se ale Haseloffovi nabízí i další koaliční možnosti. Spojení s AfD předem konzervativci vyloučili.

Sasko-Anhaltsko volí zemský sněm, překvapit může Alternativa pro Německo

Evropa

„Je to vymezení se proti krajní pravici,” řekl Haseloff po zveřejnění odhadů. Dodal, že výsledek je jasným vzkazem vnějšímu světu.

Haseloff tak měl zřejmě na mysli i nedávný komentář německého vládního zmocněnce pro nové spolkové země Marca Wanderwitze, který řekl, že část obyvatel nových spolkových zemí zastává pevné nedemokratické názory. Proti těmto slovům se ohradila řada politiků včetně kancléřky Angely Merkelové.

Spolupředseda AfD Tino Chrupalla řekl, že jeho strana dosáhla velmi dobrého výsledku. „Můžeme sestavit dobrou občansko-konzervativní vládu,” řekl Chrupalla na adresu CDU.

Reklama

Výběr článků

Načítám