Hlavní obsah

Bavorský premiér neuspěl, CDU chce jako nástupce Merkelové Lascheta

Berlín

Celostátní vedení Křesťanskodemokratické unie (CDU) se jasně vyslovilo pro předsedu strany Armina Lascheta jako kandidáta unie CDU/CSU na německého kancléře v zářijových volbách. Oznámil to podle agentury DPA mluvčí strany po šestihodinovém jednání špiček křesťanských demokratů v Berlíně. Bavorský premiér Marcus Söder neuspěl, i když je populárnější.

Foto: Reuters

Premiér Severního Porýní-Vestfálska Armin Laschet

Článek

Pro Lascheta, který je premiérem Severního Porýní-Vestfálska, podle mluvčího CSU hlasovalo 31 členů vedení, devět pro jeho soupeře, předsedu sesterské Křesťansko-sociální unie (CSU) a bavorského premiéra Markuse Södera a šest členů se zdrželo.Agentura AFP poznamenala, že populární bavorský vůdce Söder v předstihu přislíbil, že se podřídí rozhodnutí CDU.

Týdenní souboj mezi Laschetem a Söderem podle agentury Reuters neudělal valný dojem na voliče, kteří se odvrátili od konzervativní unie kvůli chaotickému přístupu k pandemii covidu-19.

Bavorský premiér má ambice stát se kancléřem

Evropa

Hodně konzervativců propadá nervozitě při představě voleb, které se 26. září odehrají bez kancléřky Angely Merkelové. Ta CDU/CSU dovedla ke čtyřem vítězstvím, ale odstupuje po 16 letech u moci.

Němci chtějí Södera
CDU/CSU se Söderem v čele by volilo 46 procent dotazovaných.
Laschet by mohl počítat se 12 procenty.
29 procentům se nezamlouvá ani jeden. 13 procent neví.
Zdroj: institut Yougov pro list Handelsblatt

CDU i CSU si stojí za svými šéfy

Evropa

Zelení na unii v průzkumech ztrácejí jen pár procentních bodů. Jako kandidátku na kancléřku vybrali svou spolupředsedkyni Annalenu Baerbockovou. Její výběr oznámil Robert Habeck, který spolu s Baerbockovou ekologickou stranu vede.

Komentátoři nyní dávají Zelené za příklad toho, jak ukázněně a bez sporů lídra určit. Zelení jsou v průzkumech druhou nejsilnější stranou, což jim dává velkou šanci po volbách sestavit vládu bez konzervativní unie CDU/CSU, která by tak mohla zamířit do opozice.

Reklama

Výběr článků

Načítám