Hlavní obsah

Sasko-Anhaltsko volí zemský sněm, překvapit může Alternativa pro Německo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Magdeburg

Obyvatelé německé spolkové země Sasko-Anhaltsko rozhodnou v nedělních volbách o novém složení svého regionálního sněmu, a tím i o budoucí zemské vládě. Průzkumy za favorita hlasování označují Křesťanskodemokratickou unii (CDU) tamního premiéra Reinera Haseloffa, překvapit by ale mohla protiimigrační Alternativa pro Německo (AfD). Volby v Sasku-Anhaltsku, které patří k nejméně lidnatým spolkovým zemím, tak poutají pozornost celého Německa.

Foto: Kai Pfaffenbach, Reuters

Ilustrační foto

Článek

V červnových sondážích CDU získávala 27 až 30 procent hlasů, ještě v polovině května ale její popularita byla na 25 procentech. To bylo méně než podpora AfD, kterou by volilo až 26 procent respondentů. Průzkumy tak naznačují, že AfD, označovaná za populistickou až krajně pravicovou, by mohla vylepšit svůj výsledek ze zemských voleb před pěti lety, kdy pro ni hlasovalo 24,3 procenta voličů.

O třetí místo s velkým odstupem svedou souboj sociální demokraté (SPD), postkomunistická Levice a Zelení. Do zemského sněmu by se po deseti letech mohli vrátit liberálové (FDP).

Volby se konají od 8:00 do 18:00, hlasovat může hlasovat asi 1,8 milionu voličů. Krátce po uzavření volebních místností se očekávají odhady, poté budou zveřejňovány průběžné výsledky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám