Hlavní obsah

Odborníci: Jihoafrická mutace napadne i ty, co prodělali covid

Právo, Stáňa Seďová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na začátku února vedoucí Národní referenční laboratoře (NRL) pro chřipku a nechřipková respirační virová onemocnění Helena Jiřincová Právu v rozhovoru řekla, že se horším mutacím nevyhneme. Dva týdny nato je britská varianta SARS-CoV-2 dominantní v řadě českých regionů a tým Jiřincové potvrdil i výskyt jihoafrické mutace šířící se z JAR.

Foto: Miloslav Hradil, Právo

Slunce a moře patří k hlavním lákadlům Zanzibaru. Čeští turisté se tam ale také pravděpodobně nakazili jihoafrickou mutací koronaviru. Ilustrační foto

Článek

„Varováním by pro nás mělo být, že jde o varianty viru, které unikají před protilátkami získanými po prodělaném onemocnění covid-19,“ upozorňuje vedoucí NRL.

Češi budou mít zakázáno kvůli mutacím cestovat do Brazílie, JAR či na Zanzibar

Domácí

Jihoafrickou mutací se zřejmě nakazili čeští turisté na Zanzibaru. Další čtyři podezření se objevila v hygienou uzavřené mateřské škole v Brně u dětí a učitelek. Tři z nich zachytila brněnská laboratoř Elisabeth Pharmacon. První vzorek tu laboranti zkoumali už před čtrnácti dny, v tomto týdnu pak dostali další dva podobné.

I očkovaní do karantény

Ředitel laboratoře Omar Šerý vnímá jihoafrickou mutaci jako agresivnější než britskou variantu, kterou zde v posledních dnech hojně zachytávají. „Jihoafrická mutace je nebezpečnější a snižuje účinnost očkování. Navíc déle přetrvává v organismu. Proto, i když je člověk očkovaný, rozhodně by měl zůstat v karanténě, pakliže je v kontaktu s nakaženou osobou. Člověka očkování ochrání před fatálním průběhem nemoci, ale nezajistí, že očkovaný člověk nebude nakažlivý pro své okolí,“ řekl ČTK Šerý.

V ČR je potvrzena jihoafrická mutace

Domácí

Podle většiny vědeckých odhadů je africká mutace asi o 50 procent nakažlivější než základní varianta viru SARS-CoV-2. Jiřincová ovšem tvrdí, že nelze vyšší míru nakažlivosti spolehlivě změřit bez konkrétních studií na lidech, které by přenosy sledovaly.

Dalším problémem, na který upozornily jihoafrické orgány, je nedostatečný ochranný efekt proticovidové vakcíny společnosti AstraZeneca. Po studiích s tímto výsledkem nezačali lékaři v JAR očkovat touto vakcínou a čekají na látku od společnosti Johnson & Johnson. Výrobce, evropské země v čele s Británií a Francií i Světová zdravotnická organizace závěry jihoafrických studií odmítli s tím, že testy se podle nich uskutečnily na příliš malém vzorku osob a trvaly příliš krátkou dobu.

Další nové mutace se rychle šíří v New Yorku a Kalifornii

Amerika

Zmutovaná varianta označovaná v laboratořích B.1.351 byla poprvé zachycena v říjnu loňského roku na jihu JAR v provincii Východní Kapsko, v prosinci o tom země informovala WHO.

Kromě USA, Japonska, Norska a Británie zachytili jihoafrickou mutaci viru už i u našich sousedů v Německu, Rakousku a Polsku. Jistotu, zda podezřelé vzorky covid pozitivních Čechů skutečně nesou jihoafrickou mutaci, budeme mít podle mluvčí Státního zdravotního ústavu Kláry Dolákové na konci tohoto týdne po jejich sekvenaci, tedy podrobné genetické analýze.

V Česku jsou první podezření na jihoafrickou mutaci

Koronavirus

Reklama

Výběr článků

Načítám