Hlavní obsah

O Vondráčkově nepovolené návštěvě u Zemana se píše i v zahraničí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha/Londýn

Čtvrteční návštěva předsedy Poslanecké sněmovny Radka Vondráčka (ANO) v Ústřední vojenské nemocnici (ÚVN), která se uskutečnila bez dohody s ošetřujícím lékařem, si už všimla zahraniční média, konkrétně britský list The Guardian.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Předseda sněmovny Radek Vondráček

Článek

„Českou nemocnici rozzlobila nepovolená návštěva churavějícího prezidenta,” stojí v titulku textu na Guardianu. Článek dokonce zařadil na hlavní stránku webu.

Guardian píše, že setkání hlavy státu s Vondráčkem byl přítomen ještě vedoucí prezidentovy kanceláře Vratislav Mynář, který „čelí podezření, že zatajuje skutečný stav Miloše Zemana”.

Článek zahraničním čtenářům detailně přibližuje následný průběh událostí, kdy se nemocnice proti návštěvě ohradila a distancovala se od Vondráčkova optimistického hodnocení prezidentovy kondice.

Tohle nesedí. Policie popřela, že by doprovodila Vondráčka k prezidentovi

Domácí

Pozornosti britského deníku neunikla ani „série zdánlivě obskurních prohlášení” hradního mluvčího Jiřího Ovčáčka ohledně údajně dietního jídelníčku, který si Zeman dopřává.

Guardian zároveň upozorňuje, že česká policie bude prošetřovat, jestli někdo z prezidentova okolí nezfalšoval podpis pod dopisem, jímž hlava státu svolává zasedání nově zvolené Sněmovny na 8. listopadu.

Český prezident na hlavních stranách zahraničních médií

Nezvyklá povolební situace v Česku, a především pak hospitalizace Miloše Zemana, je v zahraničí velmi sledovaná, o čemž svědčí články na „otvírácích” předních zahraničních webů.

Prezident mě sám pozval. Baví ho zprávy, že je mrtvý, řekl Vondráček

Domácí

Fotografie z nedělního převozu prezidenta do ÚVN se objevily například na hlavní straně amerického webu CNN. O zdravotním stavu českého prezidenta dále informoval například server Politico, deník Independent, agentura Bloomberg, nebo list Telegraph.

Dlouholetý zpravodaj BBC v Praze, Rob Cameron, pak pro britskou veřejnoprávní stanici o Zemanovi napsal profil, ve kterém českého nejvyššího činitele popisuje mimo jiné jako „zlatý důl pro novináře hledající trefné citáty” a jako „provokativního” člověka, který je „hrdý na to, že je politicky nekorektní”.

Reklama

Výběr článků

Načítám