Hlavní obsah

O jednosměrnou letenku na Mars má zájem přes 100 000 lidí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Už za deset let by měla odstartovat raketa se čtyřmi dobrovolníky na Mars. Přestože je letenka na rudou planetu jednosměrná, zájem o cestu má více než 100 000 lidí z celého světa. Uvedl to deník The Daily Telegraph s odvoláním na organizátory projektu.

Výprava na rudou planetu by se měla uskutečnit v roce 2023Video: Mars One

 
Článek

Průkopnická výprava by se měla uskutečnit v roce 2023 a náklady na ní se odhadují na šest miliard dolarů (116 miliard korun). Za projektem stojí nizozemská společnost Mars One, která doufá, že peníze získá od sponzorů a z prodeje vysílacích práv mediálním společnostem. Přistání na Marsu a kolonizaci planety mají totiž sledovat televizní kamery.

Podle plánů vedení Mars One má být z desítek tisíc dobrovolníků vybrána skupina 40 budoucích astronautů. Expedice se ale nakonec s ohledem na nejrůznější testy a výsledky cvičení zúčastní pouze čtyři z nich.

Odborníci misi zpochybňují

Sto tisíc přihlášených dobrovolníků neodradil ani fakt, že odborníci uskutečnitelnost mise zpochybňují, a to po finanční i praktické stránce. Mezi zájemci je 30.000 Američanů, napsal zpravodajský server CNN.

Foto: Mars One

Myšlenka projektu byla poprvé představena v květnu 2012. Přihlásit se může kdokoli starší 18 let, přičemž konečný termín je 31. srpen letošního roku.

Největší riziko představuje pro dobrodruhy podle expertů vysoká úroveň radioaktivního záření, která by mohla kosmonautům zničit imunitní systém a vyvolat rakovinu.

Pár let po první expedici by firma ráda vyslala na Mars druhou skupinu. Nikdo z kosmonautů se na Zemi nevrátí. Před startem by měli astronauti podstoupit osmiletý výcvik, při němž by si mimo jiné osvojili zdravotnické dovednosti a schopnosti nutné pro přežití.

Chystá se osm expedic

Během chystaných osmi misí by mělo být na Mars přepraveno 22 tun zásob, mezi nimiž budou třeba solární panely či jídlo. Přistávací moduly by měly posloužit k ubytování osadníků. Ti si naopak s sebou nepovezou příliš mnoho vody či kyslíku, protože ty by si měli na Marsu vyrábět.

Myšlenka projektu byla poprvé představena v květnu 2012. Přihlásit se může kdokoli starší 18 let, přičemž konečný termín je 31. srpen letošního roku. Poplatek za registraci uchazečů se v jednotlivých zemích liší podle HDP dané země, ve Spojených státech je to 38 dolarů (735 korun), píše The Daily Telegraph.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám