Hlavní obsah

NY Times: Závěrečná fáze války se možná blíží

Novinky, Jaroslav Zbožínek, DPA

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

NEW YORK/BAGDÁD

Okrajových částí Bagdádu dosáhly americké jednotky s překvapující rychlostí. To posiluje naději, že závěrečná fáze iráckého konfliktu je možná již blízko, napsal dnes list The New York Times. Objevují se náznaky, že jak boj o vojenskou nadvládu, tak i zápas o mysl řadových Iráčanů, pokračuje dobře.

Foto: Michal Bareš

Ukázka bojového umění

Článek

Divize Republikánských gard, od nichž se očekávalo, že budou blokovat přístupy k městu, nebyly schopny se postavit na odpor. S největší pravděpodobností proto, že byly rozprášeny během nepřetržitých leteckých úderů.

Zpravodajské služby spojenců se nejprve domnívaly, že se gardisté stáhli do Bagdádu, aby tam pak bránili každou ulici. Později vyjadřovaly naději, že gardisté jednoduše zmizeli, aby se vmísili mezi obyvatelstvo. Pokud je to pravda, závěrečné boje o Bagdád by to usnadnilo. Město je však pořád pod ochranou dalších 15 až 20 tisíc příslušníků speciálních a bezpečnostních sil, které jsou vůči  režimu obzvláště loajální, upozorňuje list.

Britský list The Independent kritizuje, že Američané a Britové používají v Iráku kazetové bomby. Výmluvy vojenských mluvčí věci vlády neposloužily. Nevěříme, že používání takové munice bude možné někdy ospravedlnit. Technologická převaha koalice je tak velká, že není zapotřebí nasazovat zbraně, které jasně popírají snahu omezit počet obětí mezi civilním obyvatelstvem na nejnižší možnou míru, konstatuje The Independent.

Spojenci si musí získat srdce Iráčanů

Podle francouzského listu Libération mohou ozbrojené síly USA doufat, že tlak iráckého obyvatelstva proti Saddámovu režimu bude stále silnější. Šíité, kteří jsou na venkově i v Bagdádu ve většině, se možná proti Saddámovi vzepřou. Britsko-americké jednotky, ať jsou jakkoli početné a mocné, budou moci Irák osvobodit jedině tehdy, jestliže si získají "mysl a srdce" šíitů a lidí stojících v opozici vůči režimu. Po opozičnících však zatím není ani stopy, shrnuje Libération.

Italský deník La Repubblica píše, že cesta do Bagdádu se zdá být téměř završená a že je nutné již vyjasnit otázku, co nastane "poté". Především proto, že obnova Iráku je v nejširším slova smyslu úzce spojena s obnovou transatlantických vztahů, které válka pokryla stejným množstvím trosek jako irácká města.

Také politická budoucnost Evropy závisí z velké části na tom, co se bude dít v mezopotámských luzích. Zvláště pak politická budoucnost kandidátských zemí na vstup do EU, které důrazně ukázaly, že se cítí být více vázány ke Spojeným státům než ke "staré Evropě", upozornil italský list.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám