Hlavní obsah

Nová socha Thatcherové vydržela neposkrvněná dvě hodiny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Grantham

Ani ne dvě dvě hodiny po nedělním odhalení nové sochy bývalé britské premiérky Margaret Thatcherové v anglickém Granthamu přilétlo první vajíčko, píše britský deník Guardian. Podle listu se to dalo čekat.

Foto: Profimedia.cz

Socha Margaret Thatcherové v Granthamu

Článek

Bronzová socha byla bez jakýchkoli oslav umístěna na tři metry vysoký podstavec, aby bylo předpokládaným protestujícím ztíženo její poškození.

Zanedlouho přišel k pomníku zatím neidentifikovaný muž a začal po něm házet vajíčka zpoza provizorního plotu.

Britský list Guardian v článku píše, že rychlost, s jakou k soše přišel první protestující, nikoho ve městě nepřekvapila. „Jsou na ni hrdí, ale zároveň si uvědomují, jak rozdělující osobnost to byla,” popisuje obyvatele rodného města „železné Lady”.

Margaret Thatcherová, Železná lady 11 let v čele Spojeného království

Evropa

Socha měla původně stát blízko londýnského parlamentu, ale zastupitelstvo čtvrti Westminster návrh v roce 2018 odmítlo. Thatcherová totiž zemřela „teprve” v roce 2013 a lidé se obávali, že je na takový pomník příliš brzy. Plány se tak přemístily do Granthamu.

Když pak vyšlo najevo, že se při odhalování sochy chystá 100 tisíc liber (3 miliony Kč) drahá ceremonie, oznámili uživatelé na Facebooku simultánně se konající soutěž v hodu vajíček.

Nakonec byla socha odhalena bez famfár. Oficiálnější uvedení se nicméně má konat v nebližší době, uvedla radnice.

Margaret Thatcherová byla konzervativní politička, mezi lety 1979 až 1990 premiérka Spojeného království. Kvůli ekonomickým reformám, které vedly k masivní míře nezaměstnanosti a došlápnutí si na chudé formou takzvané „daně z hlavy”, je mezi částí Britů dodnes vnímána jako negativní osobobnost dějin.

Reklama

Výběr článků

Načítám