Hlavní obsah

Noční boje Palestinců s Izraelci si vyžádaly 12 mrtvých

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

JERUZALÉM

Pět izraelských vojáků zahynulo při nočním střetu ze středy na čtvrtek u Rafáhu na jihu pásma Gazy poblíž egyptských hranic. Střela zasáhla izraelský obrněný transportér, který následně vybuchl. Při následném odvetném vrtulníkovém útoku zemřelo sedm Palestinců.

Foto: DK Vsetín

Mladá písničkářka Petra Göbelová z Ostravy

Článek

Pět izraelských vojáků včetně jednoho důstojníka bylo v noci ze středy na čtvrtek zabito při výbuchu obrněného transportéru, který byl zasažen protitankovou střelou u uprchlického tábora Rafáh.

Účastnil se akce proti pašerákům zbraní, kteří je dostávají do Izraele v tunelech pod silnicí blízko egyptsko izraelské hranice. Exploze byla tak silná, že části obrněného transportéru dopadly na egyptské území. Vozidlo totiž vezlo tunu výbušnin, určenou ke zničení tunelů. K útoku se přihlásil Islámský džihád.

Izraelské rádio s odvoláním na francouzskou tiskovou agenturu uvedlo podle listu Haarec, že ostatky vojáků mají útočníci.

Krátce po půlnoci sáhli Izraelci k odvetě - podnikli útok na palestinskou osadu u Rafáhu. Dvě rakety vypálené z vrtulníku zabily nejméně sedm Palestinců. Podle izraelských vojenských zdrojů jsou nejméně čtyři z nich příslušníci militantních organizací. Údajně stříleli po vojácích, kteří pátrali po obětech výbuchu obrněného transportéru.

Akce v Gaze končí

Po půlnoci se Izraelci začali stahovat z města Gaza, kam podnikli dvoudenní vpád. Při vzájemných střetech zahynulo třináct Palestinců a šest izraelských vojáků. Ti přišli o život za podobných okolností, když bomba roztrhla obrněný transportér, který je přepravoval.

Velení izraelských obranných sil okamžitě nařídilo, že v obrněných transportérech se nesmí převážet výbušniny.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám