Hlavní obsah

Nižňanskému zatím účast na vraždách neprokázána

Právo, DPA, vpl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BERLÍN

Pokračování procesu s údajným nacistickým zločincem Ladislavem Nižňanským (86) neprokázalo podíl obžalovaného na masakrech na Slovensku v zimě roku 1945.

Foto: archiv Supraphon

Původní obal legendárního Gottova alba Vánoce ve zlaté Praze.

Článek

Podle listu Süddeutsche Zeitung svědek Oldřich Vystavěl (81), který patřil do Nižňanského protipartyzánské jednotky Edelweiss, v úterý před soudem v Mnichově nemohl ani vyvrátit, ani potvrdit Nižňanského účast na vyvraždění slovenských vesnic, při němž zahynulo 164 lidí - vypověděl totiž, že z oddílu dezertoval už před Vánocemi 1944.

O nasazeních v lednu a únoru 1945 "nic neslyšel a nic nevěděl". Nižňanského nikdy neviděl. Ke své osobě uvedl, že do Edelweissu nevstoupil dobrovolně: "Řekli mi, že jinak mě předají gestapu."

Sloužil prý jako řidič nebo jako sluha velitele komanda Erweina Thun-Hohensteina. Vystavěl tím zpochybnil své svědectví před okresním soudem v Banské Bystrici v roce 1962, kdy masakry popsal a sám byl odsouzen na 15 let. "Mučili mě. Opěradlem od židle mi chtěli zlomit vaz. Nakonec jsem podepsal připravený protokol, protože jinak bych dostal trest smrti," vypověděl v úterý.

Soud má pokračovat v pondělí, rozsudek má být vynesen 29. října.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám