Hlavní obsah

Nezasahujte do naší suverenity, tepe čínské velvyslanectví plán Vystrčilovy cesty na Tchaj-wan

Návštěva předsedy Senátu Miloše Vystrčila (ODS) na Tchaj-wanu by znamenala otevřenou podporu separatistických sil, což je významný zákrok do čínské suverenity, uvedlo čínské velvyslanectví v Praze. Akt by podle něj významně porušil základní normy mezinárodních vztahů a bilaterální politické závazky a podryl politické základy budoucí spolupráce mezi Čínou a Českou republikou.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Předseda Senátu Miloš Vystrčil

Článek

„Čína si dovoluje projevit výraznou nespokojenost a nesouhlas s takovým činem,“ uvedl mluvčí velvyslanectví.

Čína podle něj také nesouhlasí se zasahováním některých českých politiků do vnitřních záležitostí Číny, chrání svoji suverenitu a územní celistvost.

Předseda Senátu Vystrčil navzdory čínskému varování v úterý novinářům oznámil, že Tchaj-wan navštíví. Mise, kterou plánoval už jeho zesnulý předchůdce Jaroslav Kubera (ODS), by se měla uskutečnit od 30. srpna zhruba do 5. září. Počítá s tím, že ho doprovodí zástupci firem a výzkumných institucí kvůli posílení česko-tchajwanské obchodní a vědecké spolupráce.

Vystrčil přes čínské výhružky pojede na Tchaj-wan, chtěl by vzít i Kuberovou

Domácí

„Čína vždy oponovala jakékoliv formě oficiálních výměn s Tchaj-wanem u států, se kterými Čína navázala diplomatické vztahy. Někteří čeští politici jsou lhostejní vůči čínsko-českým vztahům a vzájemně prospěšné spolupráci a stejně trvají na plánování tzv. ‚návštěvy‘ Tchaj-wanu, čímž by porušili národní suverenitu Číny ohledně záležitosti týkající se tchajwanské otázky,“ uvedlo velvyslanectví.

„Někteří čeští politici však tyto standardní kroky chybně interpretují jako zasahování do vnitřních záležitostí České republiky a tvrdí, že plánují návštěvu Tchaj-wanu, aby ‚chránili českou suverenitu‘. Takové činy vážně porušují základní fakta a mezinárodní morální zásady,“ stojí v prohlášení.

Opozice chválí Vystrčilovu cestu na Tchaj-wan. Zeman varoval, že nebyla doporučená

Domácí

Čína považuje Tchaj-wan za jednu ze svých provincií a hrozí mu vojenským zásahem v případě vyhlášení nezávislosti. Tchaj-wan přesto funguje od roku 1949 de facto nezávisle, má vlastní vládu a demokratické zřízení, zatímco v Číně vládne monopolně komunistická strana. Po vyhlášení Čínské lidové republiky v roce 1949 Mao Ce-tung plánoval Tchaj-wan dobýt. Lidová armáda na jaře 1950 však ovládla jen ostrov Chaj-nan.

Po propuknutí korejské války, kdy se v oblasti začaly silně angažovat Spojené státy, už nebylo dobytí Tchaj-wanu reálné. Do roku 1971 Tchaj-wan reprezentoval v OSN Čínu. Když byla ČLR přijata do OSN, odešel, a postupně ubývá zemí, které by ho diplomaticky uznávaly, protože na ně tlačí Peking.

Kuberová: Na Tchaj-wan pravděpodobně pojedu. Manželovi to dlužíme

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám