Hlavní obsah

Netanjahu obvinil Abbáse a svět z používání dvojího metru

– Jeruzalém

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v pondělí kritizoval mezinárodní společenství za "ohlušující ticho", jímž reagovalo na bojová prohlášení exilového šéfa radikálního palestinského hnutí Hamás Chálida Mišala během jeho právě skončené historické návštěvy v pásmu Gazy. Sílící vlna globálního odsouzení plánu izraelské vlády na pokračování výstavby osad na palestinském území na Netanjahua naproti tomu očividně nijak zvlášť nezapůsobila, konstatovala agentura AP.

Foto: Jim Hollander, Reuters

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Článek

Netanjahuova tvrdá slova podle AP nejspíše ještě prohloubí roztržku mezi Izraelem a některými z jeho nejbližších spojenců, zejména v Evropě. Tato trhlina v jejich vzájemných vztazích se začala jasně projevovat poté, co OSN koncem listopadu velkou většinou hlasů přiznala Palestincům status nečlenského pozorovatelského státu. [celá zpráva]

Izrael zareagoval oznámením o záměru vybudovat dalších 3000 bytů v osadách u východního Jeruzaléma, což vyvolalo napětí ve vztazích mezi židovským státem a řadou zemí světa. [celá zpráva]

Tvrdě odsoudili plán na rozšíření židovských osad na palestinském území šéfové diplomacií zemí EU na schůzce v Bruselu. Kritizovali ale i víkendové vyjádření představitelů radikálního palestinského hnutí Hamás, podle nichž Izrael nemá právo na existenci.

Otevřeně volal po zničení Izraele. Kde je pobouření? Kde jsou rezoluce OSN? Kde byl prezident Abbás?
Benjamin Netanjahu

Netanjahu před zahraničními novináři obvinil mezinárodní společenství z uplatňování dvojího metru, když odsuzuje ještě nebudované osady na západním břehu Jordánu, zatímco mlčelo během historické Mišalovy návštěvy v pásmu Gazy.

Exilový šéf Hamásu, který o víkendu přijel do Gazy k účasti na oslavách 25. výročí založení tohoto hnutí, v projevech k desetitisícovým zástupům stoupenců vyloučil uznání Izraele a zdůraznil, že jeho hnutí se nikdy nevzdá nároků na celé izraelské území.

Svůj hněv zaměřil Netanjahu také na rivala Hamásu, palestinského prezidenta Mahmúda Abbáse, za absenci jeho reakce na Mišalovy výroky.

"Tento víkend vůdce Hamásu, sedící po boku šéfa Hamásu v pásmu Gazy, tento muž (Mišal), který vychvaloval Usámu bin Ládina, otevřeně volal po zničení Izraele. Kde je pobouření? Kde jsou rezoluce OSN? Kde byl prezident Abbás?" řekl Netanjahu.

"Proč nebyli palestinští diplomaté v evropských a dalších metropolích předvoláni k podání vysvětlení, proč předseda palestinské samosprávy nejenže prostě takové jednání neodmítl, nýbrž navíc vyjádřil svůj záměr sjednotit se s Hamásem. Nic nenásledovalo, vládlo ticho a bylo to ohlušující ticho," prohlásil Netanjahu.

Kritiku rozšíření osad u východního Jeruzaléma Netanjahu odmítl jako neopodstatněnou, tento plán prý nijak nezabrání vzniku palestinského státu. Za jedinou cestu k jeho vyhlášení označil dvojstranné palestinsko-izraelské mírové rozhovory bez předběžných podmínek a vyjádřil naději, že "Palestinci nepromrhají v této věci další čtyři roky".

Reklama

Výběr článků

Načítám