Hlavní obsah

Německo a Francie v RB nedají hlas válečné rezoluci

Novinky, Helena Landovská, Jiří Roškot, ČTK, CNN

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PAŘÍŽ

Německo ani Francie nedají v Radě bezpečnosti OSN svůj souhlas k rezoluci schvalující invazi do Iráku. Oznámili to kancléř Gerhard Schröder a prezident Jacques Chirac. "Paříž a Berlín mají k problému Iráku společný postoj," zdůraznil Chirac ve středu na společné tiskové konferenci v Paříži v rámci probíhajících oslav 40. výročí podpisu tzv. Elysejské smlouvy.

Foto: Martina Žáčková

Dominantou Zlína je "baťovský" mrakodrap z minulého století. Zlínské pověsti ale odkazují na mnohem starší historii

Článek

Společný postoj Německa a Paříže "spočívá na dvou tezích: rozhodnout může jen RB OSN, a to po vyslechnutí a zhodnocení zprávy zbrojních inspektorů," uvedl Chirac. "Válka je vždy jen znakem neúspěchu, je to vždy to nejhorší ze všech řešení. Proto je třeba udělat vše k jejímu odvrácení," zdůraznil.

Připomněl, že Francie předsedá do 31. ledna RB. "Na základě společného postoje jednají naši zástupci v RB zejména v rámci jejího předsednictví - francouzského v lednu, německého v únoru. Naši ministři zahraničí jsou v každodenním spojení," uzavřel. Oba státníci ale svoji další společnou strategii v OSN neupřesnili.

Německo: válka je špatná cesta

Kancléř Schröder ale předeslal, že Německo, které je nyní nestálým členem RB, jíž bude v únoru i předsedat, se v případě přijímání rezoluce o vojenském vynucení iráckých závazků buď hlasování zdrží, nebo bude proti. Tím podstatně zesílil německý odstup od úderu proti Husajnovi, protože Berlín dosud odmítal jen německou účast na případné invazi.

Schröder poukázal na fakt, že Německo plní rozsáhlé mezinárodní závazky a na zahraniční mise na zajišťování míru nyní vydává dvě miliardy eur (asi 60 mld. Kč). Kdo se tímto způsobem angažuje, vyhrazuje si podle něho také právo říci partnerům připravujícím útok: "Jste na nesprávné cestě," shrnul kancléř. Připustil ale, že pokud se ukáže, že Husajnův režim vlastní zbraně hromadného ničení, musí být odzbrojen.

Výročí francouzsko-německého usmíření

Setkání Schrödera se Chirakem v Paříži se konalo se konalo v rámci oslav 40. výročí Elysejské smlouvy, v upomínku na setkání francouzského prezidenta De Gaulla a německého kancléře Konrada Adenaura, jež je obecně považováno za začátek tzv. francouzsko-německého usmíření.

Reklama

Výběr článků

Načítám