Hlavní obsah

Nechápu, proč lidé odmítají vakcínu, řekl papež cestou ze Slovenska

Papež František si láme hlavu nad tím, proč tolik lidí, včetně některých kardinálů římskokatolické církve, odmítlo očkování proti covidu-19. Řekl to novinářům během letu ze Slovenska do Vatikánu, píše agentura AP. Lidstvo přitom podle papeže mělo v minulosti k vakcinaci dobrý vztah a očkování malých dětí proti spalničkám a obrně také obvykle nikdo nezpochybňuje.

Foto: Reuters

Papež František na cestě na bohoslužbu v Šaštíně.

Článek

Sám František je proti covidu očkovaný přípravkem od společností Pfizer-BioNTech a vakcinaci již dříve podporoval. Ani tentokrát nejmenoval žádné konkrétní přípravky či firmy. Někteří lidé podle něj mohli váhat, protože bylo k dispozici mnoho vakcín, z nichž některé byly "jen o málo účinnější než destilovaná voda", uvedl podle AP papež. Odmítnout vakcínu je podle něj "sebevražda".

FOTO: Papež František navštívil košické sídliště Luník IX

Evropa

Poznámkou o „odmítačích" očkování narážel patrně na amerického kardinála Raymonda Burkeho. Ten se dlouhodobě vyjadřoval proti očkování, před měsícem se nemocí covid-19 nakazil a musel být hospitalizován a s dýcháním mu pomáhal plicní ventilátor.

Potraty jsou vražda, trvá papež na svém

Na tiskové konferenci v letadle padl také dotaz na oprávněnost potratů. Katolická církev by podle Františka neměla přijímat politická rozhodnutí. Papež se přitom nevyjádřil jasně ke sporu, který se vede v rámci americké katolické církve, jež se běžně zapojuje do politiky. Část amerických arcibiskupů odmítá udílet přijímání lidem, kteří schvalují potraty, píše agentura AFP.

Mše papeže Františka v Šaštíně u hranic s ČR

Evropa

Papež zároveň opět vyjádřil svůj rozhodný nesouhlas s potraty, považuje je za vraždu. „Kdokoli provádí potrat, zabíjí. Vezměte si jakoukoli knihu o embryologii pro studenty medicíny. Tři týdny po početí už tam jsou všechny orgány, dokonce i DNA ... Je to lidský život, tento lidský život musí být respektován. Tento princip je tak jasný!" prohlásila hlava katolické církve.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám