Hlavní obsah

Nebudeme ležet na gauči, když jiní trpí. Bratři popsali svou pomoc Houstonu

Novinky, hlk

Dva sourozenci z Dallasu vyrazili v neděli do bezmála čtyři sta kilometrů vzdáleného Houstonu na pomoc lidem postiženým povodněmi po tropické bouři Harvey. Od té doby podle svých slov pomohli desítkám lidí. Překvapilo je, jak se v krizové situaci dokážou lidé spojit. Svou misi popsali zpravodajskému serveru CNN.

Foto: Repro: CNN

Bratři Jonathan (vlevo) a Joshua Evolovi během rozhovoru se stanicí CNN.

Článek

V neděli vyrazili Jonathan a Joshua Evolovi na téměř 400 kilometrů dlouhou cestu ze svého domova v Dallasu do Houstonu. Když v televizi viděli záběry devastujících povodní, rozhodli se pomoci.

Foto: Karen Warren/Houston Chronicle, ČTK/AP

Bouře Harvey v Texasu

Od té doby se jim podařilo zachránit desítky lidí před povodněmi, které začaly řádit poté, co z tropické bouře Harvey napršelo v některých oblastech Texasu téměř 130 centimetrů deště během čtyř dnů, řekli stanici CNN.

Všichni tam venku prostě úplně přestali myslet na sebe a začali uvažovat o lidskosti, bezpečí a lásce.
Joshua Evola

„Prostě se nám nezdálo správné ležet na gauči, zatímco Houston trpí,“ řekl Joshua Evola. Jejich první záchranná akce přišla ve chvíli, kdy se od přátel doslechli o rodině uvězněné povodněmi v domě.

Foto: David J. Phillip, ČTK/AP

Vyhořelý dům zaplavený povodní po tropické bouři Harvey.

Oba bratři okamžitě sedli do lodi a vydali se na místo. „Bylo to strašidelné. Bylo to temné. Voda byla skoro černá od splašků. Nemůžu uvěřit, že jsme se tam vůbec dostali,“ řekl Evola, který dramatické okamžiky zachytil na svůj mobilní telefon.

Celou rodinu vynesli z domu na zádech

Co našli v domě, je šokovalo. „Jeden muž byl právě po operaci, ležel v posteli a voda sahala jen pár centimetrů od jeho ran, které se mohly zanítit. Holčička, tak šest nebo sedm let stará, seděla na zadní straně pohovky a jen se třásla. Byla vyděšená k smrti. To mě vzalo u srdce. Musel jsem se několikrát otočit zády,“ vyprávěl Evola.

Foto: LM Otero, ČTK/AP

Povodeň v Houstonu

Díky bratrům Evolovým, kteří celou rodinu vynesli z domu na svých zádech, se všichni dostali do bezpečí. Evola také redaktorce CNN řekl, že přes veškeré utrpení, jehož byl svědkem, byl dojatý, když viděl, jak jsou lidé schopní držet pohromadě a pomoci těm, kteří to potřebují.

„Všichni tam venku prostě úplně přestali myslet na sebe a začali uvažovat o lidskosti, bezpečí a lásce. Bylo to velmi dojemné. Vzalo mi to dech. I když je to srdcervoucí, je krásné vidět, jak lidé drží pohromadě,“ dodal Evola.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Letecké záběry zatopené chemičky v HoustonuVideo: Reuters

Reklama

Související témata:

Související články

Hurikán Harvey už má 39 obětí

Počet obětí hurikánu Harvey vzrostl na 39. Informovala o tom v noci na pátek agentura AP, podle níž nahlásil sedm nových úmrtí souvisejících s přechodem bouře...

Výběr článků

Načítám