Hlavní obsah

NATO: Spojenci jsou plně solidární s Českou republikou

Novinky, drk
Praha/Brusel
Aktualizováno

NATO vyjádřilo hluboké znepokojení nad destabilizačními akcemi, které Rusko nadále provádí v euroatlantickém prostoru, a to i na území aliance. Uvedlo, že spojenci jsou plně solidární s Českou republikou. O případném koordinovaném postupu se ale NATO zatím nezmínilo. Ministr zahraničí Jakub Kulhánek (ČSSD) požádal spojence o předvolání ruských velvyslanců na důkaz protestu.

Foto: Pool, Reuters

Generální tajmeník NATO Jens Stoltenberg

Článek

Prohlášení o podpoře České republiky publikovala Severoatlantická aliance na svých webových stránkách.

„Spojenci jsou plně solidární s Českou republikou a vyjádřili hluboké znepokojení nad ruskými destabilizačními akcemi,” napsal generální tajemník aliance Jens Stoltenberg. O případném koordinovaném postupu či vyhošťování ruských diplomatů však není v textu zmínka.

O vývoji vyhroceného diplomatického sporu Prahy a Moskvy ve čtvrtek informoval zástupce členských zemí nový český ministr zahraničí Kulhánek. „Všechny členské státy vyjádřily Česku jednoznačnou podporu a odsuzují narušení naší suverenity. Vážím si toho!“ napsal na Twitteru nový šéf české diplomacie.

Okolí ruské ambasády obsadila policie. Připraveni jsou i těžkooděnci

Krimi

Ministerstvo zahraničních věcí poté výstup z jednání doplnilo: „Šéf české diplomacie zároveň zopakoval žádost České republiky o předvolání ruských velvyslanců ve spojeneckých zemích NATO na důkaz protestu proti destruktivním aktivitám Ruska vůči bezpečnostním zájmům spojeneckých zemí a požádal o praktickou pomoc aktuálně paralyzované české ambasádě v Moskvě.”

Ultimátum české vlády vypršelo

Česko-ruské vztahy jsou na bodu mrazu od sobotního večera, kdy představitelé české vlády zveřejnili, že bezpečnostní složky našly důkazy o zapojení ruských tajných služeb do explozí muničního skladu ve Vrběticích z roku 2014, které si vyžádaly dva mrtvé a miliardovou škodu.

Ultimátum pro Rusy vypršelo. Moskva si předvolala českého velvyslance

Domácí

Česko v reakci vypovědělo 18 ruských diplomatů, kteří byli identifikováni jako pracovníci ruských zpravodajských služeb. Moskva na oplátku vypověděla 20 českých členů české diplomatické mise včetně zástupce velvyslance, čímž české velvyslanectví v Rusku fakticky paralyzovala.

Ministr Kulhánek proto vyzval Ruskou federaci, aby do čtvrtečního poledne vzala svůj krok zpět, jinak Česko vyhostí další pracovníky ruské ambasády v Praze.

Ultimátum pro Rusko: Umožněte do čtvrtka návrat českých diplomatů, jinak vám paralyzujeme ambasádu v PrazeVideo: ČTK

Reklama

Výběr článků

Načítám