Hlavní obsah

Na Ukrajinu dorazila první zásilka zbraní a munice z Polska

Kyjev

Na Ukrajinu dorazila kolona kamionů naložených municí a zbraněmi, které Polsko předalo Ukrajině, uvedla média s odvoláním na ukrajinský generální štáb a polského ministra obrany. „Podporujeme Ukrajince, jsme solidární a rozhodně odmítáme ruskou agresi,“ uvedl ministr Mariusz Blaszczak.

Foto: Emilio Morenatti, ČTK/AP

Ukrajinští vojáci v centru Kyjeva

Článek

První zásilka obsahuje osm bezpilotních letounů, stovku minometů ráže 60 milimetrů i s 1500 náboji, 1770 nábojů do houfnic ráže 152 milimetrů, více než 30 tisíc nábojů do protiletadlových děl ráže 23 milimetrů a 42 tisíc přileb, napsal list Gazeta Wyborcza s odvoláním na zdroj z ukrajinské prezidentské kanceláře.

Ukrajinci hledají na internetu návod, jak vyrobit molotovův koktejl

Zahraniční

Kyjev očekává, že Polsko ještě dodá 10 tisíc útočných pušek Grot a protitankové řízené střely Javelin americké provenience, což ale závisí na tom, zda USA slíbí, že Polsku dodají nové střely.

Deník připomněl, že Ukrajinci dostávají čím dál více zbraní ze zemí Severoatlantické aliance, například Litevci poskytli útočné pušky pro domobranu a Britové poslali do Kyjeva dvě tisícovky protitankových střel NLAW, které mají pomoci k odražení ruského útoku na metropoli.

Hlasoval jsem pro uznání Donbasu, ne pro válku, lituje ruský poslanec

Zahraniční

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám