Hlavní obsah

Na Slovensku se utkají Gašparovič a Radičová o post prezidenta

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Sobotní druhé kolo prezidentských voleb na Slovensku rozhodne, kdo se v Bratislavě na pět let nastěhuje do prezidentského paláce. Postoupili současný prezident Ivan Gašparovič (68) a kandidátka opozice Iveta Radičová (53). V prvním kole byl rozdíl mezi nimi necelých devět procent hlasů.

Foto: Jan Koller, ČTK

Dosavadní slovenský prezident Ivan Gašparovič (vlevo) a prezidentská kandidátka Iveta Radičová

Článek

Před druhým kolem se neuskutečnily průzkumy mínění. Politologové jsou přesvědčeni, že rozhodne účast voličů.

V prvním kole odevzdalo svůj hlas 43 procent voličů. Pokud bude účast v sobotu podobná nebo jen o něco vyšší, má větší šance Gašparovič. Vyšší počet voličů by zase zvýhodnil Radičovou.

Kampaň skončila ve čtvrtek ráno, ale známý fanoušek fotbalu a hokeje Gašparovič využil vítězství Slováků v kvalifikaci nad ČR a setkal se s trenérem slovenské reprezentace Vladimírem Weissem.

Poděkoval trenérovi i hráčům. „Jsem rád, že bojovali s takovým nasazením,“ uvedl. Slováky vítězství na Letné nadchlo a euforie může pomoci právě současnému prezidentovi.

Účast může ovlivnit také krásné jarní počasí. Podle předpovědí má být v sobotu až 20 stupňů. Mnozí tak asi upřednostní zahrádky a chaty.

Reklama

Výběr článků

Načítám