Hlavní obsah

Na předměstí Caracasu zuřily srážky policie s opozicí

Novinky, DPA, ČTK, Jan Horák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

CARACAS

Slzným plynem a obušky zabránila v neděli venezuelská policie v Caracasu tisícům stoupenců opozice dostat se před největší vojenský komplex v hlavním městě Fort Tiuna. Odpůrci prezidenta Huga Cháveze chtěli před základnou uspořádat další demonstraci za jeho odstoupení. Chávez o víkendu pohorzil médiím odejmutím licence za to, že stojí proti němu.

Foto: Antonín Šácha

Vrchol Javořiny

Článek

Několik tisíc demonstrantů se shromáždilo na dvou místech v centru metropole a poté se ve společném průvodu vydalo na předměstí, kde se nachází komplex, v němž sídlí i ministerstvo obrany. Hlavní ulici vedoucí k Fort Tiuně zablokovaly vojenské transportéry, tanky a příslušníci protiteroristických jednotek policie a armády.

Dalších 18 demonstrantů muselo být kvůli potížím s dýchání lékařsky ošetřeno. Demonstranti u vojenské základny označovali vojáky za zbabělce a pošlapali zátarasy z ostnatého drátu. Starosta tohoto předměstí na východě Caracasu Henrique Capriles, který je představitelem opozice, prohlásil, že demonstrace síly ze strany armády je zbytečná: "Lidé již mají po krk být napadáni a potlačováni," zdůraznil.

Chávez pohrozil médiím

Prezident Hugo Chávez, jehož demisi požadují demonstranti i účastníci stávek, jež v zemi trvají již šest týdnů, propustil o víkendu 2000 pracovníků státního ropného koncernu Petroleos de Venezuela. Ve svém pravidelném týdenním rozhlasovém projevu označil své odpůrce za fašisty a pohrozil největším televizním a rozhlasovým stanicím v zemi odnětím vysílací licence. Stanice totiž nevysílají na protest proti Chávezovu postupu proti médiím reklamu s výjimkou výzev opozice ke stávkám. Chávez kromě toho oznámil, že dal pokyn armádě, aby zabavila aktiva bankám, jež se podílely na stávkách.

Při minulém střetu byli i mrtví

Před deseti dny, 2. ledna, při podobných srážkách opozičních demonstrantů s policií a se stoupenci prezidenta Cháveze před Fort Tiunou přišli o život dva lidé a deset jich utrpělo vážná zranění. Protesty v Caracasu trvají již sedm týdnů.

Podle opozice nese Chávez a jeho režim odpovědnost za hospodářské a sociální problémy obyvatelstva. Mandát Cháveze vyprší v roce 2006. Prezident nehodlá vyhovět výzvám opozice, aby odstoupil a aby vypsal předčasné parlamentní volby. Tvrdí, že většina obyvatelstva i armáda ho podporují.

Reklama

Související články

Dobytí hradu Helfenburk

O víkendu 21.-22. srpna propuknula na hradě Helfenburk u Bavorova historická bitva z období 30-ti leté války. Pasovští se pokusili dobýt Helfenburk a to hned...

Generál: Venezuele hrozí občanská válka

Už měsíc trvající generální stávka ve Venezuele je osudovým vyvrcholením dlouhého střetnutí, v němž proti sobě stojí "demokratické síly" a "castrokomunistická...

Generální stávka ve Venezuele skončila

Všeobecná stávka ve Venezuele skončila. Pokračovat bude jen bojkot v nejdůležitějším, ropném průmyslu. Zároveň začíná kampaň občanské neposlušnosti, oznámili...

Výběr článků

Načítám